Mette Hansen p 35 år er p kontanthælp og kan ikke finde et job. I Kompetencehuset Ramsdal har Mette Hansen sin faste kontaktperson i Jacqueline Andersen, der hjælper hende med både det personlige og det professionelle i hendes jobsøgning. Foto: Camilla Rønde
Mette Hansen p 35 år er p kontanthælp og kan ikke finde et job. I Kompetencehuset Ramsdal har Mette Hansen sin faste kontaktperson i Jacqueline Andersen, der hjælper hende med både det personlige og det professionelle i hendes jobsøgning. Foto: Camilla Rønde Foto: Camilla R¯nde

I morgen kan hun få et job, hvis hun vil.

Den 35-årige kontanthjælpsmodtager, Mette Hansen, der blev landskendt som deltager i TV2-programmet ’Velkommen til virkeligheden’ sammen med Simon Emil Ammitzbøll fra Liberal Alliance, fik tilbudt tre job i juli. Men Mette Hansen takkede nej af personlige årsager.

I programmet understreger Mette Hansen, at hun gerne vil have et job, men ikke kan finde et, og hun bliver vred på Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll, der insisterer på, at det må være muligt at finde et arbejde.

Og det vil især hjælpe, hvis hun fjerner sin tungepiercing og får ordnet sit flerfarvede hår, mener politikeren.

Mette Hansen

BT har siden tirsdag bistået Mette Hansen i forsøget på at få et job: Hendes frisure er ændret, hendes piercing skiftet ud - og fredag fik hun tilbudt et job hos et firma i Horsens, uden overhovedet at være til samtale. Frisureskiftet var slet ikke nødvendigt.

Jobsamtale på mandag

I morgen mandag skal hun møde til en samtale, men det er, ifølge Carsten Andersen, daglig leder af Kompetencehuset Ramsdal, hvor Mette Hansen er tilknyttet, og som har skaffet hende jobbet, en formalitet, for jobbet er hendes, hvis hun vil have det.

Hvor mange job tilbyder I de arbejdsløse?

- Det er svært at sætte et præcist antal på, men vi har konstant job liggende inde. Det kan være en udfordring at finde det rette match, da der kan være mange forhold udover selve arbejdet, der spiller ind, siger Carsten Andersen.

SKAL ARBEJDSLØSE FRATAGES DERES DAGPENGE, HVIS DE TAKKER NEJ TIL JOBTILBUD? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Mette Hansen

I TV2-programmet tager Mette Hansen og den unge fremadstormende politiker på jobjagt. Det bliver igen og igen understreget, at der ikke er job at få.

Den 35-årige kvinde blev i juli tilbudt tre job, men takkede nej. Mette Hansen fik tilbudt job på en fabrik, på et lager og hos en frisør, men af private årsager kunne hun ikke tage et arbejde på det tidspunkt.

Oplysningerne om de tre jobtilbud står i kontrast til, hvad der bliver fortalt i TV2-programmet, der blev sendt for få uger siden.

Programmet skabte stor debat om landets ca. 150.000 kontanthjælpsmodtagere og om, hvilke muligheder de har.

Mette Hansen er placeret i den såkaldte match-gruppe 2 i kontanthjælpssystemet. Personer i denne gruppe kan f.eks. have sociale eller psykiske udfordringer selv eller i den nærmeste familie.

Mette Hansen har ar fra en barndom med svigt, en brat og uventet afslutning på en vild ungdom med stoffer og en ADHD-diagnose. Oven i Mette Hansens egne udfordringer kommer hendes børns.

Kan sige nej til job

Fordi Mette Hansen er i match-gruppe 2, har det ikke umiddelbart konsekvenser for hendes mulighed for fortsat at modtage kontanthjælp, selv om hun siger nej til job.

Mette Hansen

Carsten Andersen kan ikke kommentere den konkrete sag, men siger til at BT, at personer i match-gruppe 2 kan have svært med tanken om at skulle ud af kontanthjælp, der for nogle bliver en tryg ramme om en vanskelig tilværelse.

- Der kan være en række hindringer, der blokerer. Det kan være noget med børn, økonomi eller problemer i ægteskabet. Altså ting, der rykker job bagud.

Det er typisk for match-gruppe 2, at arbejdet ikke altid er det vigtigste, siger Carsten Andersen.

Han fortæller også, at det private jobcenter ikke har nogen interesse i at lave et skævt match eller holde de jobsøgende uden for arbejdsmarkedet. Det er der ikke økonomi i, siger han.

Skal arbejdsløse fratages deres dagpenge, hvis de takker nej til jobtilbud?

Deltag i debatten herunder

Læs mere i BT Søndag:

- Følg Mette på fire dages jobjagt
- Nu røg tunge-piercingen
- Stor reportage på seks sider

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.