Trods skrantende økonomi har Zentropa-chef Peter Aalbæk Jensen opretholdt massevis af ejendomme.
Trods skrantende økonomi har Zentropa-chef Peter Aalbæk Jensen opretholdt massevis af ejendomme. Foto: THOMAS SJØRUP

Omfattende spin af firmaer og kanalisering af millioner af kroner

Filmselskabet Zentropa - der har modtaget cirka 300 millioner kroner i offentlig filmstøtte de seneste 10 år, har under ledelse af den kontroversielle filmdirektør Peter Aalbæk Jensen investeret millioner af kroner i attraktive ejendomme over hele Europa.

Via underselskaber og holdingselskaber i Zentropas omfattende spind af firmaer er der kanaliseret penge ind i køb af boliger på Fyn og på Samsø, i Berlin, på Kreta i Grækenland, en ombygget luksus-færge i Sverige og lejligheder i et af Københavns mest attraktive områder, Rosenvængets Hovedvej på Østerbro, hvor Peter Aalbæk Jensens datter bor. Nogle af ejendommene er ejet af Zentropa-selskaber, der kontrolleres af Peter Aalbæk Jensen alene eller med nære partnere, andre ejes af selve Zentropa.

Kim Köhler, der er leder i regnskabsfaglig afdeling hos revisionsfirmaet Ernst & Young, har har svært ved at se, hvor pengene i toppen af Zentropa-pyramiden, hvor Peter Aalbæk Jensen gemmer sin formue og ejendomme, skulle komme fra, hvis det ikke er fra film og de tilhørende formuer i form af offentlige støttekroner.

- Der er ikke aktivitet i mange af selskaberne i Zentropa udover et ejerskab i andre selskaber i koncernen. Uden at man kan se en direkte forbindelse, må pengene i toppen af selskabskonstruktionen derfor komme fra de nederste selskaber i Zentropa-strukturen, hvor der bliver lavet film. Altså delvist fra statsstøttede aktiviteter, siger Kim Köhler.

Zentropa har de senere år været ramt af en alvorlig krise. Selskabet har tabt knap 30,5 millioner kroner på tre år og har fyret flere end 40 personer. Men Zentropa og Peter Aalbæk Jensen har opretholdt et stort antal ejendomme.

  
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.