Fabian Cancellara ses her i den gule førertrøje under Tour de France i sine velmagtsdage.
Fabian Cancellara ses her i den gule førertrøje under Tour de France i sine velmagtsdage. Foto: LIONEL BONAVENTURE (arkivfoto)

Sagen om den kvindelige belgiske cykelrytter Femke Van Den Driessche har kastet ny smuds henover cykelsporten. Nu er en gammel sag genoplivet.

Den 19-årige belgiske rytter blev i weekenden taget med en motor på cyklen ved VM i cykelcross. Det har skabt opstandelse i dele af cykelmiljøet, hvor præsidenten for den internationale cykelunion (UCI), Brian Cookson, senest har været på banen med klar besked:

»Vi vil teste cyklerne oftere. Vores besked til dem, der vælger at snyde på denne måde, er, at vi fanger jer før eller senere,« siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Snyd med en motor på cyklen er også kaldet teknisk doping, mekanisk doping eller motordoping og er med weekendens opdagelse kommet på toppen af dagsordenen i UCI. Men også blandt medierne er sagen blevet varm, og det har bragt det tidligere Team Saxo Bank-kraftværk Fabian Cancellara i centrum.

Tilbage i 2010 blev schweizeren kædet sammen med mekanisk doping, da der på Videotube florerede en video, hvor det kunne ligne, at Cancellara accellerede på en batteridreven cykel. Videoen beviste ikke noget, men såede dengang tvivl om Fabian Cancellara, som dog reagerede stærkt på historien.

Tænder han motoren her?

»Det er så dumt, at jeg ikke har ord for det. Jeg har aldrig haft batterier på min cykel. Det er rimelig sjovt, men nu er det blevet så stor en historie, at det ikke er sjovt mere,« sagde den daværende Team Saxo Bank-stjerne, der var en af de største profiler under daværende holdejer, Bjarne Riis.

Med den nye 'motordopingsag' er videoen og dermed Fabian Cancellara dog pludselig blevet et emne igen. Fabian Cancellara og hans nuværende hold, Trek Segafredo, er i disse dage i Dubai for at køre Dubai Tour, og i den forbindelse blev schweizeren spurgt ind til både den nuværende og Cancellaras gamle sag.

Om den nye sagde han til cyclingnews.com:

»Jeg har ikke læst så meget, fordi jeg har været på Mallorca med min famile, før jeg kom her. Der har helt sikkert været skrevet meget om det, men det er svært at have en klar idé om det, for vi må se, hvad der sker. Jeg er nysgerrig. Lad os nu se.«

Adspurgt om historien om ham selv fra 2010 blev Cancellara anderledes ordknap:

»Ja, men det er en gammel historie.«

Og så fortsatte han ellers:

CYCLING-UCI-TECHNOLOGY-BEL

»Jeg vil gerne vente på alle de officielle udmeldinger. Sådan bør det normalt være. Om det er rigtigt eller forkert, ved jeg ikke. Hvad UCI vil gøre, ved jeg ikke, det er bare sjovt, at der er en masse spekulationer omkring nye og gamle ting. Jeg tror, vi må se, hvad der sker.«

Sjovt syntes Fabian Cancellaras teammanager, Luca Guercilena, dog ikke det var, da journalisterne fortsatte med at fokusere på historierne om 'motordoping'.

Han afbrød interviewet med ordene:

»Undskyld mig. Vi kan tale om Dubai Tour, men ikke om motorer. Jeg beklager: Lav ikke hele interviewet om det«.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.