Se dem her

Efter en lang, hård boligkrise lysner det flere steder i landet.

Priserne på både huse og lejligheder steg i 2013, men stigningen er ikke jævnt fordelt over Danmark, hvor især de større byer trækker læsset, mens landområderne har lange liggetider og store prisnedslag.

En lille gruppe boligsælgere bliver dog ved med at tro på et salg, selvom køberne har svigtet i årevis. 31 sommerhuse, 13 villaer, tre landejendomme og én ejerlejlighed har været udbudt til salg i over syv år, og selv voldsomme prisfald på flere af boligerne har ikke haft den ønskede effekt, skriver Boliga.dk.

Villaerne ligger spredt ud over det meste af landet, mens sommerhusene i flere tilfælde er samlet i klynger, blandt andet på Lolland-Falster og i Jægerspris i Nordsjælland, hvor afslag på over 50 procent ikke har formået at lokke købere til.

Vil ikke sælge til spotpris
Der er både lavt prissatte og dyre villaer blandt husene, heriblandt en pragtvilla i Silkeborg, hvor ejeren, den 50-årige sygeplejerske Traute Holm, har ventet på en køber i 2.565 dage, eller det, der svarer til mere end syv år.

Hun har dog ikke tænkt sig at tage drastiske midler i brug for at komme af med boligen.

- Man kan jo sætte huset ned til spotpris, men det er jeg ikke interesseret i. Jeg bor jo godt, og jeg er nok heller ikke den typiske boligsælger. Ellers ville jeg være mere aggressiv for at komme af med det, siger Traute Holm, som en enkelt gang har justeret prisen 12 procent ned, så villaen nu koster 4,4 mio. kr.

Mange har ventet længe
Selvom syv års liggetid trods alt stadig hører til sjældenhederne, er der masser af danskere, som har ventet i mere end tre år på at få solgt boligen.

I øjeblikket er der udbudt knap 4.000 huse og lejligheder med en liggetid på over tre år, hvilket svarer til ca. seks procent af det samlede udbud, og skruer man liggetiden ned til to år er andelen oppe på næsten 9.000 boliger, eller godt og vel 13 procent af samtlige boliger på markedet.

Blandt de hårdest ramte områder er Lolland-Falster, der bugner af huse med ekstremt lange liggetider. Alligevel er den lokale ejendomsmægler John Ole Hansen, som blandt andet sælger boliger i Nykøbing Falster, fortrøstningsfuld.

- Sidste år solgte vi 100 ejendomme, mens vi i de dårlige år, f.eks. 2011, har været nede omkring 70 salg. Så vi kan ikke klage, siger han ti Boliga.dk.

Liggetiderne er dog stadig til at tage at føle på. Af de ca. 1.700 helårshuse, som er i øjeblikket til salg på Lolland-Falster, har 29 procent været på markedet i mere end to år.

Det har flere forklaringer, fortæller John Ole Hansen.

Bankerne siger nej
- Der står for det første mange forsømte ejendomme, som er blevet forladt på grund af skilsmisse eller dødsfald. Hækken bliver ikke klippet og græsset bliver ikke slået, og så står de bare tomme og falder i værdi. Det er en ond spiral, siger han.

Derudover er en del af ejendommene ganske enkelt prissat for dyrt, forklarer mægleren, som dog sender hovedparten af skylden for de lange liggetider over på bankerne.

- Der mangler købere, som kan få bevilget et lån. Det rådighedsbeløb, som bankerne kræver, er fuldstændig vanvittigt. Det har dræbt rigtig mange bolighandler i området, siger han.

På landsplan er det dog hverken Lolland Kommune eller Guldborgsund Kommune (Falster), der tager topplaceringen over de længste liggetider, men derimod Samsø Kommune, hvor den gennemsnitlige liggetid er 765 dage.

Se boligerne, der har været til salg i over syv år.
Se boligerne, der har været til salg i over tre år.