Julen er pletternes fest. Det er nok de færreste som kommer igennem julen uden en plet hist og her på skjorten, dugen eller gulvtæppet. Men med de rigtige metoder, kan du let få pletterne til at forsvinde igen.
Julen er pletternes fest. Det er nok de færreste som kommer igennem julen uden en plet hist og her på skjorten, dugen eller gulvtæppet. Men med de rigtige metoder, kan du let få pletterne til at forsvinde igen. Foto: Sisse Stroyer
Julen er pletternes fest. Det er nok de færreste som kommer igennem julen uden en plet hist og her på skjorten, kjolen, dugen eller gulvtæppet.
Så hvis du hører til dem, hvor andefedtet sprøjtede op på skjorten, karrysilden endte i skødet, eller fik du dyppet ærmet i risalamanden, og hældt rødvin på dugen, så læs med her.

For hvordan er det nu lige, at man får de genstridige pletter væk?
BT giver dig her en lynguide til, hvordan du let får de typiske julepletter af tøjet og dugen.

Fedt (and, flæskesteg, sovs og risalamande)
På tøj:
Pletter med fedt fjernes nemt fra tøj. Gnid lidt koncentreret opvaskemiddel ind i pletten og lad tøjet ligge i 5-6 timer. Skyl sæben af i koldt vand og vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne.

På møbler og tæpper:
På møbler og gulvtæpper fjernes fedtpletter med rensebenzin. Fjern først mest muligt af pletterne ved at duppe forsigtigt med køkkenrulle. Rensebenzin kan ødelægge visse materialer, så test materialet på et ubetydeligt sted, inden du forsøger på selve pletten. Kom rensebenzin på en klud eller svamp, og skrub på pletterne. Lad det virke i ti minutter. Vask efter med en våd klud med så meget vand som muligt.

Chokolade
På tøj:
Fjernes med glycerin og sæbe. Kom lidt glycerin på en klud eller en blød svamp og skrub på pletterne. Lad det ligge i blød natten over. Er det pletter på tøj vaskes tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne.

Rødvin, kirsebærsovs og rødkål
På tøj/dug:
Skyld straks stoffet med rigeligt vand. Kom herefter farveløst opvaskemiddel på pletten, og lad det eventuelt ligge natten over. Vask herefter tøjet almindeligt.
Er pletterne indtørret kan man smøre glycerin på pletterne, og så lade tøjet ligge natten over. Herefter kommer man opvaskemiddel på og vasker tøjet almindeligt. Husk at glycerin kan være vanskeligt at vaske af ved lave temperaturer, da det er et fedtstof.

Stearin
På tøj:
Skrab eller bræk så meget stearin af som muligt. Smelt resten af stearinen med en hårtørrer.
Hold afstand til stoffet, da flere stoftyper brunfarves, når de opvarmes for meget. Dup det smeltede stearin op på et stykke køkkenrulle. Fortsæt indtil al stearinen er forsvundet. Den resterende fedtplet forsvinder ved vask på 60 grader eller derover.
Hvis tøjet ikke tåler 60 grader, så fugt pletten med varmt vand og opvaskemiddel og lad det stå i blød i 4-6 timer. Vask derefter stoffet i vaskemaskinen med opvaskesæbe ved 30 eller 40 grader.

På tæpper/møbler:
Er stearinen dryppet ned på et tæppe eller på møbelstof kan den tilbageværende fedtplet fra stearinen fjernes med en bomuldsklud vredet op i lugtfri petroleum eller lampeolie. Vær opmærksom på at skumgummi bag på tæppet kan blive opløst af rensevæsken. Eventuel restfarve kan fjernes med en klud fugtet i lidt husholdningssprit.

Karry
På tøj:
Dryp glycerin på pletten og lad det virke natten over. Kom opvaskemiddel på pletten og lad
det ligge i 5-6 timer. Skyl sæben af og vask pletten efter vaskeanvisningen.

På møbler og gulvtæpper:
Kom salmiakspiritus (8%) på pletten og sug det op med køkkenrulle eller en klud. Vask herefter stoffet med en fugtig klud.

Få flere gode råd til pletfjerning i guiden 
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.