Debatindlæg: Borgmester i København Anna Mee Allerslev foreslår, at forældrebetyrelserne i daginstitutionerne skal kunne afvise børn, der ikke er vaccinerede, og den mulighed skal vi bestemt kigge på.

Forleden fortalte en taxachauffør mig om en oplevelse fra Tyrkiet, som jeg synes, de forældre, der aktivt vælger ikke at vaccinere deres børn, skal læse.

Taxachaufføren overhørte en telefonsamtale om vaccinationer, jeg havde med en journalist, og da jeg havde lagt på, vendte han sig mod mig og sagde:

»Jeg er vokset op i en landsby i Tyrkiet. Jeg har set børn få mæslinger. Jeg har set børn få røde hunde. Jeg tror ikke, at der er nogen, der har oplevet de her sygdomme i udbrud, der kan være modstander af vacciner. Jeg har selv små børnebørn. De skal ikke opleve det, som jeg oplevede på landet i Tyrkiet for mange, mange år siden.«

Det gjorde stort indtryk på mig og har siddet i mig lige siden. I debatten er jeg flere gange blevet spurgt, om vi ikke bare skal leve med, at nogen ikke vil vaccinere deres børn. Men problemet er jo netop, at børn risikerer at dø, hvis ikke vi vaccinerer os til flokimmunitet.

Så hvordan får vi flere til at vaccinere deres børn? Selvfølgelig skal vi både oplyse og hjælpe mere. For der kan selvfølgelig være mange grunde til, at ens børn ikke får de vacciner, som sundhedsstyrelsen anbefaler.

Men vi skal også kunne følge hjælp og informationer op med hårdere midler. Den kærlige hånd skal kunne følges op med et fast greb.

Vi skal kigge på muligheden for at udelukke børn fra vores daginstitutioner, hvis deres forældre aktivt vælger ikke vaccinere dem, og der ikke er en god medicinsk grund til det.

Det kan lyde hårdt, men jeg synes det er topmålet af egoisme, at udsætte andre børn for en alvorlig sundhedsrisiko, fordi nogen synes, at de ved bedre end flere hundrede års medicinsk udvikling.