Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Jess Thorup synes stadig, at FC Midtjylland er et tophold.

Han sagde det efter 5-3-udklasningen i Parken søndag. Thorup henviste til, at man både har været i gruppespillet i Europa, har slået Manchester United og stadig er en del af topstriden i Superligaen.

Man kan ikke tage noget af det fra Thorup.

Men 11 point op til FCK på førstepladsen, fire op til Sønderjyske på andenpladsen og frem for alt 19 point færre end på samme tid af sæsonen sidste år fortæller også en historie om et hold og en klub, der er overraskende langt fra den suveræne udgave af sig selv, som man viste frem for 12 måneder siden. Det var 19 point.

Og man kan tilføje 57 scorede mål på dette tidspunkt sidste år mod 43 i år. Det er en ret stor forskel.

Jeg anerkender – fordi alle, jeg hører tale om det, siger, at man skal anerkende det – at der bare kommer en regning at betale, når en ung og umoden klub skal ud og prøve disciplinen at magte både et europæisk gruppespil og den hjemlige turnering. Fair nok.

 
Det blev til hele otte mål i alt, da FCK og FCM i dag tørnede sammen. Dog stod FCK for hele fem af dem.
Vis mere

Men vi kan ikke forklare det hele her. Jeg kan få øje på en række andre forhold.

For det første havde FC Midtjylland i mine øjne ikke godt af det trænerskifte, man røg ud i for et år siden. På et tidspunkt, hvor man aldrig havde været bedre, mistede man i Glen Riddersholm en stor del af den kultur, der havde skabt succesen.

Det var tæt på at være dansk fodbolds sværeste opgave, Jess Thorup sagde ja til der, og han har ikke løst den dårligt. Der har, som han selv sagde i Parken, været mange successer også. Men på bundlinjen er man i en dansk kontekst gået tilbage, også mere tilbage end man bør være tilfreds med, når man tager i betragtning, at truppen stort set er uforandret – ja, man er svækket af Sviatchenkos afgang – men derudover er det stadig en trup, der europæisk gruppespil eller ej bør være tættere på det aktuelle FCK-hold.

For det andet er der vinterens transfervindue, hvor der virkelig ikke var meget at være imponeret over. Det har ikke været en overraskelse for klubben, at man skulle sælge

Sviatchenko. Derfor er det forunderligt, at man ikke var bedre forberedt på denne position.

Kadlec kom til som prestigekøbet, men har på grund af skadesproblemer ikke været en gevinst. Det kan ske. Herudover hentede man Kaan Kairinen, Harmeet Singh, Bödvar Bödvarsson og Nikolay Bodurov i det, som formand Rasmus Ankersen fik kaldt »et af de bedste transfervinduer nogensinde.«

Det er selvfølgelig rimeligt at arbejde på den lange bane, men to af de fire spillere er ude af klubben igen. Kaan Kairinen har ikke været på banen endnu, og Bodurov var søndag aften i Parken ude i en ny udstilling af sine mangler.

Endelig er det værd at pege på Pione Sistos fuldstændige falmen. Det er simpelthen bemærkelsesværdigt, at Jess Thorup så sjældent kan få Sisto til at fungere. Der var tale om kæmpetilbud til spilleren fra den engelske Premier League i sommer, i søndags mod FCK blev han skiftet ud efter en på alle måder forfærdelig kamp.

Ja, vi har set, hvad han kunne mod United, men vi har også set, at han endnu slet ikke har stabilitet i sit niveau. Det er et kæmpe problem for FC Midtjylland, at Sisto ikke fungerer. Dels er han blevet sværere at sælge og tjene penge på, og dels henter han ingen point til klubben.

FC Midtjylland har truppen til at skulle have sølv i en sæson som denne – det kan blive svært nok endda.

Andre læser også