Endelig har politikerne fået ændret den helt håbløse praksis på arbejdsmarkedet, at der kan gå op til 16 måneder, før man kan afholde ferie med feriepenge, når man enten er ny på arbejdsmarkedet eller har forladt det i en længere periode på grund af sygdom. Det skyldes helt enkelt, at man hidtil har optjent feriepenge fra maj til maj og først kan få udbetalt feriepenge, som man har optjent i det foregående ferieår.

Danmark har nemlig ifølge EU været helt ude af trit med reglerne på området, og det har haft som konsekvens, at mange nyuddannede har gået i lange perioder uden at holde ferie eller har haft et stort hul i økonomien, hvis man alligevel har taget nogle uger i løbet af året uden en indkomst.

Den danske lovgivning har simpelthen været ulovlig, og mandag vedtog Folketinget så endelig en ny ordning, der betyder, at man kan få udbetalt feriepenge for indeværende ferieår i stedet for det forrige.

Alle partier på venstrefløjen undtagen Enhedslisten har stemt for lovændringen, der træder i kraft i sin fulde form i 2020. Men en stor bekymring fra venstrefløjen har været, at færre så vil glemme at hæve deres feriepenge! Vi lader det lige stå et øjeblik…

Hvert år tilfalder millioner af danskernes feriepenge nemlig Arbejdsmarkedets Feriefond, som finansierer lejrskole, familiecamping og andre ferieaktiviteter for omkring 20.000 børn, unge og voksne fra vanskeligt stillede familier. Udelukkende fordi nogle glemmer at hæve deres feriepenge. Sidste år fik fonden 69 millioner kroner, men det vurderes at falde til det halve, da færre nu vil glemme at hæve deres feriepenge.

Og det er selvfølgelig meget fornuftige aktiviteter, fonden støtter, men det skal aldrig være statens opgave at ophobe borgernes egne penge for at kanalisere dem over i andre aktiviteter – det har vi allerede skattesystemet til. Derfor må de penge kunne findes andre steder, for det er glædeligt, at borgerne nu får flere af deres egne penge ned i egne lommer.

safa