Kinesiske forskere har for første gang formået at teleportere en lyspartikel fra Jorden til rummet. En »imponerende bedrift, « siger dansk forsker.

Det lyder som ren Star Trek. For første gang er det lykkedes forskere at teleportere et objekt fra Jorden til rummet.

Men før du begynder at drømme om at leve i en Star Trek-verden, må vi desværre skuffe dig: Videnskaben er på ingen måde i nærheden af at kunne teleportere dig eller din svigermor ud i rummet.

De kinesiske forskere har teleporteret en lillebitte lyspartikel – en foton – fra Jorden op til en satellit, som svæver rundt mere end 500 kilometer oppe over vores planet.

Lillebitte eller ej – fysikere er begejstrede over kinesernes teleportation, for det kan være et skridt i retning af en helt ny og langt mere sikker form for kommunikation end vores nuværende internet: Kvanteinternettet.

»Det er en imponerende bedrift. Teknisk set er det meget kompliceret, hvad de har gjort. Det betyder ikke, at vi får en afløser for internettet i næste uge, men det er en vigtig brik i det store puslespil, som engang skal gøre det muligt at lave et kvantekommunikationsnetværk,« siger Ulrich Hoff, som er postdoc og fysiker ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU), til Videnskab.dk.

At teleportere betyder at flytte en genstand direkte fra ét sted til et andet, uden at genstanden bevæger sig gennem det mellemliggende rum – de fleste kender begrebet fra science fiction-genren, hvor mennesker på et splitsekund kan rejse over store afstande.

Det lyder måske komplet urealistisk, men i kvantefysikeres laboratorier er det efterhånden ikke længere noget særligt. I hvert fald ikke når det gælder teleportation af bittesmå atomer og partikler.

»De første eksperimenter med teleportation af lys blev lavet for næsten 20 år siden. Så de kinesiske forsøg bygger i princippet videre på noget, vi har kunnet gøre længe,« siger professor ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet Eugene Polzik, som selv var med til at lave nogle af de første eksperimenter med teleportation af fotoner.

Ulrich Hoff fra DTU er enig i, at det kinesiske forsøg ikke bringer banebrydende ny viden på bordet, men rent ingeniørmæssigt har kineserne gjort en stor bedrift og slået hidtidige rekorder:

»De bruger velkendte teknikker og fysik, men det nye er, at de kan teleportere over så stor en afstand. Det gør det pludselig realistisk at drømme om kvanteinternettet. For hvis kvanteinternettet skal blive til virkelighed, skal vi netop kunne teleportere information over store afstande,« siger Ulrich Hoff.

De kinesiske forskere har brugt en avanceret satellit ved navn Micius til deres eksperiment. Micius har en meget følsom foton-modtager ombord, som kan måle kvantetilstanden på enkelte fotoner.

Fotonerne i eksperimentet blev teleporteret fra en forskningsstation i Tibet og op til Micius-satellitten. En afstand på mellem 500 og 1400 kilometer alt afhængig af, hvor satellitten befandt sig i sin bane omkring Jorden.

For bare en måned siden brugte de kinesiske forskere Micius til at slå en anden rekord: De demonstrerede, at de kunne sende sammenfiltrede fotoner fra Micius-satellitten ned til Jorden.

Nede på Jorden forblev fotonerne sammenfiltrede til trods for, at der var 1.203 kilometer imellem dem – det vil sige, at hvis man påvirkede den ene foton, ville den anden foton også blive påvirket, den store afstand til trods, skriver Videnskab.dk, hvor du kan læse hele artiklen.

Læs også på Videnskab.dk:

Opsigtsvækkende studie: Mus uden lugtesans taber sig med fed mad

Vil kæmpestjernen Betelgeuse forårsage dommedag?