De Konservative mener, at det er naturligt, at teleindustrien bidrager til at finansiere nye danske film. Teleindustrien er indædt modstander.

Når Christiansborgs kulturordførere på tirsdag sætter sig til forhandlingsbordet for at blive enige om de næste fire års filmaftale, vil de Konservative tilslutte sig dem, der mener, at teleudbyderne i fremtiden skal bidrage væsentligt til at forbedre filmproducenternes skrantende økonomi, skriver Berlingske.

»Jeg vil ikke pålægge nogen nye afgifter, men omvendt synes jeg, at det er naturligt, at teleindustrien bidrager finansielt, fordi de uomtvisteligt har en indtjening på, at danskerne streamer film,« siger de Konservatives kulturordfører, Lars Barfoed (K).

I partiets syvpunkts-program for filmaftalen vedrører hele fire punkter en fremtidig digital visning af nye danske film. For det første ønsker partiet, at teleindustrien bidrager finansielt til de nye film. For det andet ønsker partiet at få det undersøgt, hvorvidt markedet for streaming af film i øjeblikket domineres af enkelte udbydere i en grad, der forhindrer en ordentlig indtjening for filmproducenterne.

»Folk streamer på livet løs fra iTunes og Netflix, men den pris, filmproducenterne kan få fra disse tjenester, er tilsyneladende slet ikke i nærheden af at kunne matche den indtjening, de tidligere havde på DVD-salg. Derfor vil vi gerne have lavet en analyse, der kan se om der nogle markedsbrister her,« siger Lars Barfoed.

For det tredje ønsker partiet, ligesom flere af filmbranchens interessenter, at der oprettes et såkaldt EST-vindue (Electronic Sell-Through), hvor danskerne kan købe et elektronisk ejerskab til nye film. For det fjerde, så de Konservative gerne, at der bliver sat hårdere ind over for ulovlige downloads af film.

»Alle punkter hænger sammen. En måde, teleindustrien kunne være med til at forbedre filmproducenternes økonomi på, ville jo eksempelvis være at bidrage til at få stoppet ulovlige download,« siger Lars Barfoed.

Både de Danske Filminstruktører og Producentforeningen, som er foreningen af danske filmproducenter, har anbefalet, at teleindustriens selskaber pålægges en afgift, der skal indgå i en pulje til fordel for alle filmproducenterne. Tanken bag den nye filmpulje er, at teleselskabernes bredbåndsforbindelser er attraktive for forbrugerne, fordi forbrugerne bruger bredbåndsforbindelserne til at streame eller downloade film med. En nylig opgørelse fra Producentforeningen anslår, at omkring 65 procent af al trafik på nettet bruges til visning af film og TV-serier, og det drejer sig både om lovlige og ulovlige aktiviteter.

Hvis det står til de Konservative, skal en kommende aftale mellem teleindustrien og filmselskaberne optimalt set indgås på frivillig basis, men partiet foreslår i sit oplæg, at der foretages en evaluering af forhandlingsforløbet til næste sommer. Hvis der på det tidspunkt ikke er nået en aftale, vil partiet ikke udelukke et politisk indgreb.

»Lad os først se, hvorvidt markedsaktørerne selv kan løse det. Det burde være nok med et halvt års forhandlinger - sagerne er efterhånden godt belyst - og hvis det ikke er lykkedes at nå til enighed, kan man ikke udelukke et politisk initiativ. Nogle gange skal markedet jo have en hjælpende hånd,« siger Lars Barfoed.

Direktør i Teleindustrien Jakob Willer er en af de mest indædte modstandere af, at telebranchen skal være med til at finansiere filmbranchen.

»Der er intet som helst grundlag for at pålægge telebranchen nye afgifter. Vi har ingen indtægter på dansk film. Vi sælger kun bredbåndsforbindelser, og vi kontrollerer ikke, hvad folk bruger deres forbindelser til,« siger Jacob Willer, der mener, at en betaling fra teleindustrien vil være principielt forkert.

»Samfundet afgiftsbelægger det, som det ønsker mindre af, ikke det, som det skal have mere af. Og vi ønsker alle bredere båndforbindelser. Det er det, som fremtidens vækst og den offentlige service skal bygge på,« siger Jacob Willer.

Han erkender, at det kan blive vanskeligt for filmproducenterne at tjene penge på digital visning af film, hvis »al visning ender hos Netflix«, der betaler relativt lidt for at vise dansk film, og derfor anbefaler han også, at filmproducenterne får udviklet deres »digitale forretning« hos de af de nuværende udbydere, der streamer danske film, og som betaler mere for det end Netflix - heriblandt Telmore, Yousee og Stofa, der alle tilbyder indholdspakker med blandt andet dansk film, når de sælger bredbånd.

Jacob Willer er tilfreds med, at Nordisk Film i går fortalte til Berlingske, at selskabet vil udbyde sin nye film »Fasandræberne« tidligere end normalt til digitalt salg.

»Det vil vi gerne have mere af. Nordisk Film er nået til en erkendelse af, at filmbranchen selvfølgelig skal ud på de digitale medier med sine produkter og finde forbrugerne der, hvor de er,« siger Jacob Willen, der i øvrigt tvivler på, at et politisk indgreb, der pålægger telebranchen at betale til filmbranchen, nogensinde kan blive en realitet.