Der er i år blevet anmeldt ti gange så mange seksuelle overgreb på festivaler i Sverige i forhold til sidste år. Politiet i Karlstad fortæller, at piger bliver befamlet, og at der er en tendens til, at flere unge drenge samarbejder om overfaldene.

Denne sommer har festivaler i flere lande oplevet problemer med blufærdighedskrænkelser og seksuelle overgreb.

Herhjemme er Fyns Politi lige nu ved at undersøge ni anmeldelser om blufærdighedskrænkelse på Langelandsfestival, hvilket er usædvanlig mange. Og i Sverige er antallet af disse anmeldelser under musikfestivaler mere end tidoblet på bare et år, viser tal som Sveriges Radios P3 Nyheter har indsamlet fra 13 af de største svenske musikfestivaler.

Mange har anmeldt overgreb, der skulle være sket under den store gratisfestival »Putte i Parken« (PIP), som afholdes i fire byer hver sommer. Alene ved festivalen i Karlstad anmeldte 38 kvinder i år seksuelle overgreb. Sidste år kom der én anmeldelse samme sted.

»Vi har set et mønster, hvor flere unge mænd samarbejder om de her overgreb på piger. Men jeg kan ikke sige, om det er tilfældet bag alle anmeldelserne,« siger talsmand for politiet i Region Bergslagen, Stefan Wickberg, til Berlingske.

Krænkelse ved beføling

Samlet set modtog svensk politi sidste år ti anmeldelser for seksuelle overgreb under musikfestivaler. I denne sommer alene er der kommet 111 anmeldelser. For fuldbyrdede voldtægter alene er antallet af anmeldelser steget fra fire sidste år til 10 i år.

Ved festivalen i Karlstad går anmeldelserne især på blufærdighedskrænkelser ved beføling. Stefan Wickberg og chef for lokalpolitiet i Karlstad, Orla Kristoffersen, fortæller, at unge drenge omkring 17-års alderen har haft hænderne nede i unge pigers bukser, og at de med hænderne har følt på pigernes bryster og bagdel.

Ni gerningsmænd er blevet identificeret. Hvad angår deres baggrund og pigernes generelle beskrivelse af gerningsmændenes udseende, er politiet tilbageholdende.

»Vi går normalt ikke ud og siger, at gerningsmændene tilhører en bestemt gruppe. Vi prøver at koncentrere os om dem som enkeltindivider,« siger Stefan Wickberg.

Mange lignende overgreb

Seksuelle krænkelser og overgreb med beføling kom for alvor på dagsordenen efter nytårsaftens masseovergreb i Tyskland, hvor flere hundrede kvinder i blandt andet Køln blev krænket og overfaldet af grupper af unge mænd med udenlandsk baggrund.

I Sverige har der også været fokus på seksuelle overgreb begået af mænd med anden etnisk baggrund, efter det blev afsløret, at politiet i flere år har mørklagt seksuelle overgreb begået på kulturfestivalen »We Are Sthlm« i Stockholm, fordi gerningsmændene var asylansøgere og flygtninge. En politidirektør udtalte i den forbindelse, at det blev mørklagt, fordi man ikke ville hælde vand på Sverigedemokraternas mølle.

Adspurgt direkte, om gerningsmændene på festivalen i Karlstad menes at have anden etnisk baggrund, svarer Stefan Wickberg:

»Du kan sige, at hvis det er tilfældet, er det noget, der skal diskuteres i samfundet, men politiet prøver at koncentrere sig om individerne frem for, hvordan de ser ud, eller hvilken baggrund de kommer fra.(…) Hvis vi har den slags problem, ville jeg ønske, at professionelle samfundsforskere tog stilling til det spørgsmål for at finde ud af, hvad der er fakta, og hvad der ikke er.«

Hos lokalpolitiet i Karlstad er der mere hjælp at hente. Her fortæller chef Orla Kristoffersen, at »nogle er asylansøgere, og nogle har flygtningebaggrund, men der findes også svenskere iblandt. Det er en blanding af alle folkeslag«.

Andre sociale spilleregler

Børnepsykolog Kuno Sørensen fra Red Barnet har i et interview med Ritzau forklaret, at nogle uledsagede unge asylansøgeres opvækst i krigszoner med voldsomme oplevelser og andre sociale spilleregler kan gøre det svært for dem at overholde danske regler og love.

»Nogle har gennem deres opvækst ikke lært almindelige sociale spilleregler, fordi de hele tiden har været i en krigslignende situation. Andre kan være vældigt gode sociale mennesker, men fordi de er traumatiserede, skal der ikke meget til, før læsset vælter, og de reagerer på en uhensigtsmæssig måde,« siger han til Ritzau.

Han pointerer, at det kan forstærke asylansøgeres eventuelle problematiske reaktionsmåde, hvis man samler mange af dem på et sted.

Oplysning til pigerne

Hvad angår det høje antal anmeldelser om overgreb ved »Putte i Parken« fremhæver lederen af festivalen over for svenske P3 Nyheter, at man har gjort meget for at gøre kvinderne trygge ved at anmelde overgreb.

»Vi har sørget for, at pigerne turde anmelde. Vi var synligt til stede, og der var på forhånd gjort et godt stykke oplysningsarbejde. Men det er helt klart ikke acceptabelt med så mange anmeldelser. Det er ikke et festivalproblem, men et samfundsproblem,« siger Niclas Lagerstam , som er »festivalgeneral« for Putte i Parken-arrangementet.

Orla Kristofferssen pointerer også, at folk er blevet mere bevidste om at anmelde overgrebene til politiet efter stor medieomtale. Politiet har desuden været meget til stede på festivalerne, hvor de både har observeret og opfordret til at gæsterne anmeldte eventuelle overgreb.

Herhjemme har Østjyllands Politi og Københavns Politi oplyst til Berlingske, at man ikke har oplevet lignende anmeldelser af blufærdighedskrænkelse med beføling i forbindelse med festivaler eller Grøn Koncert i politikredsene.