Supermand eller tosse? Mediestunt eller videnskab? Meningerne på de sociale medier er delte efter, at den østrigske vovehals Felix Baumgartner søndag aften dansk tid sprang ud fra over 39 kilometer med over 1300 kilometer i timen over ørkenen i New Mexico i USA.

Hele verden holdt vejret, da den østrigske vovehals Felix Baumgartner søndag aften dansk tid forlod sin specialdesignede kapsel og sprang ud i det store intet på kanten af rummet. Undervejs tilbage til jorden slog 43-årige faldskærmsudspringer og basejumper indtil flere verdensrekorder, selv om rekorden for længste frie fald glippede med sølle 15 sekunder, fordi han trak sin faldskærm for tidligt. 

Baumgartner fascinerer og tryllebinder millioner af rum-nørder, men også helt almindelige mennesker over hele verden fulgte med, da han bevægede sig med  1342,8 kilometer i timen - det svarer til 1,24 gange lydens hastighed.

Felix

Men er det vanvittige rekordspring overhovedet andet end en gal mands værk? Sponsoren Red Bull har kastet millioner af dollars efter projektet, men hvorfor? Hvad kan videnskaben - og alle os andre - bruge hans heltemod til?

Spørger man folkene bag projektet Red Bull Stratos er de ikke i tvivl om, at Felix Baumgartner har bragt nyttig ny viden med sig hjem under springet, som kan bruges til udviklingen af rumturisme. Springet kan ifølge dem være med til at forbedre sikkerhed i rumfarten og skabe redningsudstyr og rumdragter, der kan bruges i ekstrem højde.

NASA og organisationens rumfartsfabrikanter har da også bedt om at blive informeret om rekordspringet.

Derudover har forskerne fået ny viden om, hvad der sker med den menneskelige krop, når den bliver udsat for ekstrem højde og bevæger sig hurtigere end lyden.

Jonathan Clark, som var medicinsk ansvarlige på missionen sagde på et pressemøde efter springet, at resultaterne fra Baumgartner's spring 'bliver banebrydende.'

Journalist på Illustreret Videnskab, Carsten Nymann, er usikker på, hvad springet kan bruges til på længere sigt, men han er overbevist om, at videnskaben har fået meget ud af rekordforsøget.

-Jeg mener man har fået en masse erfaring og en masse data, som man kan analysere på og bruge til udvikling af fremtidens udstyr og rumdragter. Hvor meget man kan bruge det til med hensyn til at evakuere folk på denne måde, det er nok mere usikkert. Men man har fået masse erfaring, siger Carsten Nymann, til TV2 News.

Så store ord tager overlæge Mads Klokker ikke i sin mund. Lederen af Flyvermedicinsk Klinik på Rigshospitaltet er enig i, at Baumgartners spring kan kaste lys over en række ting, men han mener dog, at det videnskabelige udbytte af ekspeditionen er begrænset.

Han ser det først og fremmest som et mediestunt, der måske om 20 - 30 år vil gavne de første turister i rummet.

- Dér skal man have nogle sikkerhedsprocedurer, hvis der pludselig går hul på noget, og så skal man have noget ordentligt udstyr. Der kan også være tale om andre nødprocedurer fra måske lavthængende rumfærger over Jorden, siger Mads Klokker ifølge Jyllands-Posten til Ritzau.

Han betegner østrigernes spring som mere spektakulært end videnskabeligt.

- Det primære videnskabelige udbytte er nok, at vi nu ved, at man kan gennembryde lydmuren i høj højde, uden at det påvirker den menneskelige krop. Det vidste man faktisk ikke før, siger han.

Hvad synes du om springet? Deltag i debatten herunder