Det værste er, at man ikke kan se, hvor slemt det er, lyder det fra en dansk havbiolog i Greenpeace, der er i USA for at se på følgerne af oliekatastrofen.

Fiskere, der ikke kan fiske. Fugle, der ikke kan flyve. Og delfiner, som ikke hopper.

Sådan lyder øjenvidneberetningen fra danske Hanne Lyng Winter, der er havbiolog hos Greenpeace.

- Vi sejlede ud til et sted med rigtig mange pelikaner. De havde næsten alle sammen oliepletter og kunne ikke lette. Og på land ligger alle fiskebådene stille, fortæller Hanne Lyng Winter til Ritzau.

Samtidig med, at BP for første gang har haft held med at lukke lækken, som har sprøjtet hundrede af millioner af liter olie ud i Den Mexicanske Golf, er hun taget til USA for med egne øjne at se følgerne af oliekatastrofen.

- Det værste er, at man ved, at olien er her, og at den har nogle forfærdelige konsekvenser, men vi kan ikke se den, og der er ikke de der helt forfærdelige billeder, det kan sætte fokus på problemet, siger hun.

En af grundene til at man ikke kan få øje på olien kan være, at BP har brugt midlet Corexit til at opløse olien til bittesmå dråber.

Det betyder ifølge Hanne Lyng Winter dog ikke, at olien ikke gør skade, og specielt fisk kan komme til at spise dråberne og på den måde lide skade.

Hanne Lyng Winter fortæller, at stemningen i området er meget trykket:

- Stemningen på havnen er meget dårlig. De spurgte ikke en gang, om vi arbejde for BP, men hvad vi laver for dem. Alle er påvirket af den her katastrofe, og folk ved ikke, hvad de skal stille op, siger hun og fortsætter:

- Det her viser virkelig, hvor galt det kan gå, når vi sætter profit over naturen og mennesker. Det er jo ikke bare en økonomisk katastrofe. Det er også en helt fiskekultur, som er ødelagt i mange år.

Hanne Lyng Winter er en del af Greenpeace's internationale hold i forbindelse med oliekatastrofen. Holdet skal dokumentere konsekvenserne af olieudslippet og sørge for at myndigheder og BP lever op til deres ansvar.

/ritzau/