Kun særligt udvalgte restaurationer i Japan serverer den livsfarlige blowfish. Nu lempes reglerne

I Japan er blowfish, på dansk ballonfisk, en eftertragtet og særdeles bekostelig delikatesse. Men den er også farlig.

Fisken indeholder giftstoffer, og tilberedes den ikke fuldstændig korrekt, kan fisken meget vel blive ens sidste måltid. Giften dræber ved kvælning, og der findes ingen modgift. Hvert år er der japanere, som forsøger sig med at tilberede fisken derhjemme uden at slippe fra eksperimentet med livet i behold.

Hidtil har det været et fåtal af eksklusive restaurationer i Japan, der har haft tilladelse til at tilberede og servere blowfish.

Men myndighederne slækker senere på året på lovgivningen, så flere får fisken på menukortet. På den måde håber man at kunne sænke prisen på delikatessen, ligesom man ønsker at harmonisere reglerne i Tokyo med dem, der gælder i resten af Japan.

- Udenfor Tokyo er reglerne endnu mere afslappede, og alligevel sker der næppe nogen gift-relaterede ulykker, siger Hironobu Kondo fra Tokyos fødevaremyndigheder til nyhedsbureauet Reuters.

Naohito Hashimoto, der har været blowfisk-kok i 30 år, raser over beslutningen.

- Vi har brugt tid og penge på at opnå blowfish-licens og kunne få lov til at benytte den. Med de nye regler kan enhver håndtere blowfish uden licens. Jeg ønsker ikke, at folk skal glemme, at de rent faktisk kan dø af at spise blowfish, siger han til Reuters.