I science fiction-serien Star Trek behøver man ikke at være læge for at kunne diagnosticere sygdomme. Man bruger bare sin medicinske tricorder – et lille, håndholdt apparat, som hurtigt scanner patienten og med det samme fortæller, hvad der er galt.

Sådan et smart og kompakt apparat til diagnosticering af sygdomme og overvågning af helbredet ville være rart at have i virkeligheden. Der arbejdes da også på det, ikke mindst i forbindelse med en stor, international konkurrence kaldet Qualcomm Tricorder X Prize. Det skriver Videnskab.dk.

Her er der sat 10 millioner dollar (godt 70 millioner kroner) på højkant. De fleste af pengene går til det hold, der kan fremvise det mest overbevisende håndholdte eller i det mindste bærbare apparat, der kan gøre der muligt for almindelige forbrugere at diagnosticere en række sygdomme. Og nu nærmer konkurrencen sig sin afslutning.

Læs mere hos Videnskab.dk: Gamle lægemidler kan behandle nye sygdomme

Konkurrencen blev skudt i gang i 2012, og fra starten var der tilmeldt 312 hold fra 38 forskellige lande, herunder Danmark repræsenteret af Copenhagen X Prize Team. Men der er løbende blevet luget ud i feltet, og nu er de to endelige finalister blevet udvalgt.

Det blev Dynamical Biomarkers Group, der er finansieret af firmaet HTC fra Taiwan, og Final Frontier Medical Devices fra Basil Leaf Technologies i USA, der nu skal have deres produkter testet af forbrugere i samarbejde med University of California i San Diego.

Læs mere hos Videnskab.dk: Fede i form holder sygdom fra døren

I løbet af andet kvartal 2017 kåres vinderen. Spørgsmålet er, hvilken af de kompakte apparater, der bedst kan benyttes til at diagnosticere 13 forskellige helbredstilstande og overvåge patientens temperatur, vejrtrækning, blodtryk, hjerterytme og blodets iltningsgrad.

Blandt de dårligdomme, udstyret som minimum skal kunne genkende, er:

  • diabetes
  • lungebetændelse
  • blærebetændelse
  • mellemørebetændelse
  • blodmangel
  • rytmeforstyrrelser i hjertet
  • forhøjet antal hvide blodlegemer
  • søvnapnø
  • kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL)

Blandt kravene i konkurrencen er også, at udstyret højst må veje fem pund, svarende til 2,27 kg. Det må gerne bestå af flere dele, og det gør sættene fra de to finalister da også.

I starten satsede mange af deltagerne på, at de kunne udvikle en håndholdt enhed på størrelse med en smartphone, omtrent som den medicinske tricorder i Star Trek. Det viste sig at være umuligt med den nuværende teknologi – de nødvendige sensorer kan simpelthen ikke blive så små endnu.

Men selv om de virkelige tricordere er noget større end science fiction-udgaven, er de stadig nemme at bære rundt på og ikke mindst at benytte.

Læs mere hos Videnskab.dk: Er det godt at træne, hvis man er øm?

Dynamical Biomarkers Group har udviklet, hvad der ligner en lille værktøjskasse med en smartphone på toppen. I kassens skuffer kan man finde mindre enheder, der måler forskellige ting og sender data trådløst til mobiltelefonen, som regner på dem og præsenterer dem for brugeren.

Final Frontier Medical Devices har udviklet et lignende sæt kaldet DxtER, hvor det er en iPad Mini, som modtager og behandler data fra sensorerne. Mobiltelefonen eller iPad'en fungerer også som manual for brugeren, der får at vide, hvordan udstyret skal bruges, hvad det fortæller om helbredet og hvad man bør foretage sig, hvis der er noget galt.

»Hvad betyder det, når der kommer patienter med alle mulige former for sundhedsdata, som de har opsamlet med nye, avancerede enheder? Der er helt klart et stort potentiale for at diagnosticere sygdomme, men det næste skridt er jo den kliniske handling. Sundhedssystemet skal kunne håndtere de mange data og handle på dem. Det kan være en barriere,« siger Tariq Osman Andersen, der er adjunkt på Datalogisk Institut på Københavns Universitet, og som arbejder med mHealth, til Videnskab.dk.

Du kan læse mere om de nye teknologier hos Videnskab.dk.

Andre historier på Videnskab.dk