Oprøret ulmer på Parkens ene endetribune.

En af de store FC København-fanfraktioner – Sektion 12 – blæser nu til kamp mod Dansk Boldspil-Unions (DBU) omdiskuterede pyroteknik-reglement.

Det sker i kølvandet på flere sanktioner – blandt andet til Superliga-klubber, der åbenlyst har rost fans, der har anvendt pyroteknik for at skabe en god stemning. For tiden undersøges FC København for et tweet, der roser fansene for fyrværkeri-velkomsten til spillerne før Champions League-opgøret mod FC Porto.

Under overskriften ’Stop heksejagten, før heksen opsøger jer’ truer Sektion 12 i et Facebook-indlæg DBU med at dukke op til landskampe og fyre fyrværkeri af.

»Hvis denne stil fortsætter, ser vi ingen anden udvej end at begynde at komme til DBUs landskampe, og så kan DBU selv sidde med fakturaen fra henholdsvis UEFA og FIFA,« står der i indlægget, som fortsætter:

»Så er det slut med at smøre DBUs økonomiske problemer af på de danske klubber, som man ellers så gladeligt gør. Ja, pyroteknik er ulovligt, som situationen er nu, men vi er som miljø fortaler for forsvarlig brug af det, som er en stor del af den spektakulære verden omkring fodbolden.«

Fansenes kritik og mulige protestaktion møder ikke den store forståelse fra DBU.

»Det er dybest set frustrerende, for FCK-fansene har for det første misforstået, hvordan tingene hænger sammen. Det er jo ikke DBU-regler – det er en lovgivning, der er i samfundet, som betyder, at man ikke må fyre fyrværkeri af uden forudgående tilladelse. Og den lovgivning har vi håndhævet,« siger DBUs kommunikationschef, Jakob Høyer.

»Og for det andet – når der bliver givet bøder til FC København eller andre danske klubber, bliver de ikke udstukket af DBU men af Fodboldens Disciplinærinstans, som er en uafhængig instans nedsat i samarbejde med Superliga-klubberne.«

Ødelæggende

Hvad siger DBU til udsigten til pyroteknik under landskampe?

»Det er ikke kun vores arrangement, de ville ødelægge. De ville også ødelægge det for sig selv, for bliver de opdaget med fyrværkeri til en landskamp, bliver de bortvist på samme måde som til en klubkamp. Og desuden – og det er nok endnu værre – kan de risikere, at fyrværkeriet rammer dem selv, deres kammerater eller børnefamilier. Det her er altså farligt, og det er derfor, at forbuddet er der,« siger Jakob Høyer.

Den københavnske fanfraktion skriver i Facebook-indlægget, at den især er provokeret af den manglende kommunikation og nultolerancen i forhold til romerlys og andet fyrværkeri.

»Situationen er nu, at DBU ikke længere skelner imellem, hvorvidt brugen af pyroteknik har været uintelligent eller ej, men derimod blot konstaterer, at der er benyttet pyroteknik.«

Men DBU fortæller, at der for tiden arbejdes på en løsning, hvor unionen kommer fansene i møde, og hvor pyroteknik og fodbold kan kombineres – inden for lovens rammer.

»Vi forstår godt fansenes lyst og engagement for at skabe en fed stemning. Det har vi også interesse i. Vi bliver bare nødt til at gøre det på en måde, der overholder reglerne.«

»Faktisk har vi via Divisionsforeningen en dialog med de danske fodboldfans om, hvorvidt man kan gøre som i Norge, hvor man har fundet noget pyroteknik, der ikke er så farligt. Kan man finde noget, der skaber samme stemning, uden at være ulovligt og hamrende farligt, er det måske løsningen,« fortæller Jakob Høyer.

BT har været i kontakt med FC København, der ikke har nogle kommentarer til sagen.