Der er få mennesker, der er fans af sommertiden her mandagen efter, at vi alle har stillet urene en time frem. Men måske burde vi snart overveje at lade være – argumenterne imod sommertid er i hvert fald tungtvejende, viser forskningen.

For mange har det været ekstra hårdt at vågne her mandag morgen efter urene blev stillet en time frem natten til søndag. Vi er gået over til sommertid.

Men hvad er egentlig årsagen til, at vi har denne tradition med at stille urene frem og tilbage, som er årsag til forvirring og frustration to gange om året?

Og hvad er argumenterne for og imod, at vi fortsat skal op og pille ved viserne? Du kan læse dem alle, samt læse artikler om al den nyeste viden om, hvordan sommertiden påvirker os, hos Videnskab.dk.

Argumenter for sommertid
Sommertiden er den periode, hvor urene går 'forkert' i forhold til, hvis vi ikke brugte ordningen. Derfor kaldes vintertid også normaltid.

Grunden til, at ordningen i sin tid blev indført og argumenterne for, at vi stadig gør det, er: Det giver formodentlig en lille energibesparelse, sollyset bliver udnyttet bedre, og vi får dejlige lyse sommeraftener, flere er angiveligt mere aktive udendørs efter arbejde, sommertid kan modvirke vinterdepression.

Læs også hos Videnskab.dk: Britisk forsker: drop vintertiden! 

Argumenter imod sommertid
Argument #1: Sommertiden er forskellig fra land til land

Ikke nok med, at det kun er cirka en tredjedel af verdens befolkning, der bruger sommertid. Dem, der bruger den, har også forskellige meninger om, hvornår den starter og slutter. I Nordamerika gik de eksempelvis allerede over til sommertid den 10. marts i år. For australiere er sommertid noget helt andet. De bor på den sydlige halvkugle og har sommer, når den nordlige halvkugle har vinter.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvorfor har vi mest lyst til sex om sommeren? 

Argument #2: Sommertid giver mindre mening for sydlige lande
I Danmark og andre nordlige lande er vinteren mørk og lang, og derfor er argumentet for at få mest muligt ud af de lyse timer meget nærliggende. Men i for eksempel det sydlige Europa og visse nordafrikanske lande, som også bruger sommertid, giver det meget lidt mening. Jo tættere, et land ligger på ækvator, jo mindre forskel er der nemlig på årstiderne og på dagens længde i løbet af året.

Læs også hos Videnskab.dk: Sommertiden fjerner vinterdepression

Argument #3: Sommertid gør os syge
Et helt andet argument mod sommertiden er, at den potentielt kan gøre os syge. Søvnmangel i sig selv har længe været kendt som værende livsforkortende, men en række undersøgelser har vist, at særligt mandag efter overgang til sommertid byder på flere selvmord og hjertestop.

Argument #4: Sommertid dræber dyr
Et andet meget brugt argument er, at overgangen til sommertid slår flere dyr ihjel. Dyrene kender nemlig ikke klokken, så når urene skal sættes en time frem, forstyrrer det deres døgnrytme. De er vant til, at de har vejene for sig selv indtil myldretiden, men pludselig kommer bilerne en time tidligere, og flere dyr end normalt bliver ramt.

Læs også hos Videnskab.dk: Dårlig søvn varsler tidlig død 

Argument #5: Sommertid er ikke energibesparende
Det mest tungtvejende argument for, at sommertid stadig findes, er, at der skulle være energi og penge at spare ved at gøre det. Jo tidligere man står op, jo længere kan man jo udnytte det gratis sollys om eftermiddagen.

Men måske holder argumentet ikke. Læs hvorfor ikke, og hvorfor sommertid potentielt er med til at gøre os uproduktive i den fulde artikel hos Videnskab.dk.