FC Københavns unge angrebstalent Thomas Kjærbye tager nu konsekvensen af sine manglende gennembruds-chancer hos de danske mestre og forlader klubbben med årsskiftet.

  • Don Ø: FCK kæler for talenterne

    ____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Kjærbyes beslutning følger tæt i kølvandet på den aktuelle kritik af talent-rekrutteringen i FC København, som i går i Politiken blev skarpt kritiseret af klubbens afgåede talenttræner Flemming Pedersen.

    »FCK forsømmer arbejdet med sine unge talenter og satser i stedet for ensidigt på at købe allerede etablerede profiler til førsteholdet,« lød essensen af eks-trænerens kritik.

    Over for B.T. erklærer en selv dybt skuffet og ligeså frustreret, »syltet« Thomas Kjærbye sig 110 procent enig med Flemming Pedersen.

    »Op til weekenden havde vi en situation, hvor FCKs fire førstevalg i angrebet alle var skadet, men i stedet for at give mig eller min kollega Mads Westh chancen - det er jo trods alt os to, der scorer de fleste af målene på DS-holdet - så valgte vores ny cheftræner at prioritere Morten Bisgaard og Carsten Fredgaard, der alt andet lige ikke ligefrem er udpræget boksspillere.

    Og som ekstra salt i min store skuffelse blev klubbens georgiske nyindkøb Mikhail Ashvetia sat på bænken, selv om han kun har trænet med os to gange.

    Jeg vil ikke kaste grus mod FCKs ledelse, som jeg indtil nu har haft et konstruktivt forhold til. Det behøver jeg nemlig ikke. Min kontrakt udløber om tre måneder, og så er min tid på Peter Bangsvej slut i hvert fald i denne omgang.

    Lige nu forhandler jeg og min rådgiver Frank Mathiesen med den håndfuld Superliga-klubber, som gennem lang tid har holdt kontakt med mig. Jeg står ikke længere model til FCKs udsigtsløse behandling af mig.«

    21-årige Thomas Kjærbye, som i går var med i Flemming Serritslevs U/21-landsholdssamling i Vejle, valgte i juni udelukkende at forlænge sin da udløbende kontrakt, fordi han blev opfordret til det af eks-cheftræner Roy Hodgson.

    »Både FCK og jeg selv ønskede kun at forlænge kontrakten med et halvt år. Det er jeg glad for i dag. Blot tre dage efter mødet med sportschef Niels-Chr. Holmstrøm, forlod Hodgson nemlig klubben.

    Modsat flere af mine kammerater står jeg heldigvis nu i den konstruktive situation, at jeg kan tage konsekvensen af min utilfredshed og søge nye græsgange.

    Jeg ved med mig selv - og det har jeg fået adskillige bekræftelser på bl.a. af Flemming Pedersen - at jeg er moden til at udfordre væsentligt højere niveau end DS-holdet, og det er præcis, hvad jeg agter at gøre fra nytår,« siger Thomas Kjærbye beslutsomt til B.T..

    Han tilføjer, at han allerede i forrige uge, da FCKs nyindkøb af Ashvetia blev bekendtgjort, så skriften på væggen og traf sin beslutning.

    »I sidste sæson hentede FCKs ledelse Pascal Simpson og senere også Heine Fernandez til klubben, men dengang stod jeg svagt i argumentationen, fordi jeg bl.a. var skadet det meste af foråret.

    Men indkøbet af Ashvetia var simpelt hen signalet, der fortalte mig, at nu var målet altså fuldt for mit vedkommende. Selvfølgelig er jeg dybt skuffet, men jeg er også fuld af fortrøstning for fremtiden. Nu skal jeg rigtig ud og vise de evner og score alle de mål, som jeg desværre aldrig fik lov til at forsøge at gøre i FC København,« siger Thomas Kjærbye.

    Han udtrykker samtidig stor, uselvisk glæde over klubkammeraten Christian Poulsen, der modsat ham selv fik chancen og udnyttede den til punkt og prikke.

    »Jamen, selvfølgelig er jeg da positivt misundelig på Christian. Bare det havde været mig, der havde fået lov til at få sådan en chance for sådan et kanongennembrud og så havde udnyttet den ligeså flot som ham. Men sådan en venter der mig forhåbentlig forude et andet sted end Peter Bangsvej.«

    Mens Thomas Kjærbye kun nåede at teste sin ambitioner i tre Superliga-kampe, har hans nære angrebskollega på DS- og Ørestads Cup-holdet, Mads Kjøller Westh, haft held til at prøve kræfter i FCKs bedste trup ni gange og har scoret i begge de to kampe, hvor han startede på banen.

    »Thomas' skuffelse ligner min egen på en prik. Jeg følte mig kolossalt tilsidesat, da jeg op til weekenden erfarede, at heller ikke med vores fire bedste angribere sat udenfor ville jeg få chancen i Aalborg.

    Det er simpelt hen ikke godt nok for mine ambitioner, som jeg vedstår er meget store. På den ene side fortæller FCKs ledelse os hele tiden om, hvor fantastiske rammer vi har i klubben.

    Men i det lange løb kan jeg altså ikke bruge disse rammer til alverden, når jeg så sjældent får muligheden for at udfylde dem og jagte min karrieres store gennembrudschance,« siger en skuffet Mads Westh til B.T..

    Han betoner, at der for hans vedkommende ikke - sådan som det muligvis vil blive udlagt af FCK-toppen - er tale om at svine sin arbejdsplads til, men at aflevere en berettiget kritik og på rette tidspunkt.

    »Thomas har ikke på forhånd orienteret mig om sin beslutning om at forlade FCK. Jeg har selv to år tilbage af min kontrakt. Hvordan jeg selv agter at tackle den aktuelle situation, ønsker jeg ikke at kommentere nu. Jeg vil kun sige, at jeg p.t. føler perspektiverne yderst dårlige for mig i FC København,« tilføjer Mads Westh.