Prisen for at være sponsor for Bjarne Riis og CSC Tiscali (CST) har i foråret været skyhøj. Virksomheder, som investerer i professionel cykelsport, får mere ud af pengene på langt de fleste af de øvrige mandskaber.

B.T. har sammenlignet indkørte point til verdensranglisten i foråret med cykelholdenes budget, og det er ikke rar læsning for ejeren af Danmarks eneste 1. divisionshold, Bjarne Riis: Prisen pr. indkørt CST-point har i årets første måneder været fem gange så høj som hos et af de mest effektive hold, belgiske Lotto Adecco.

CSTs otte bedste ryttere i foråret - Laurent Jalabert, Tristan Hoffman, Nicki Sørensen, Paul van Hyfte, Michael Rasmussen, Jakob Piil, Nicolas Jalabert og Carlos Sastre - har i de cykelløb, som de har deltaget i, i alt skrabet 879 point sammen til verdensranglisten.

Bjarne Riis skal til denne sæson have modtaget på den gode side af 50 mio. kr. fra sine to hovedsponsorer. Dermed er den tidligere Tour de France-vinders hold tæt på økonomisk at kunne matche de absolutte sværvægtere i cyklingens 1. division.

For at skabe et sammenligningsgrundlag for, hvor effektivt cykelholdene forvalter deres millioner, har B.T. indsamlet rytternes indkørte point siden 1. januar 2002. Det samlede antal point for et holds otte bedste ryttere er herefter sat i forhold til sponsoraternes størrelse i rede penge.

B.T. har divideret de 50 CST-mio. kr. med antallet af indkørte point fra de otte bedste ryttere på holdet. Regnestykket viser, at sponsorerne i foråret har betalt cirka 57.000 kr. pr. point.

Ifølge B.T.s beregninger er det tal langt større end hos en række af konkurrenterne. Et af de hold, der får anderledes meget ud af millionerne, er Lotto. Peter van Petegem og co. modtager årligt i alt omkring 30 mio. kr. fra de to sponsorer Lotto og Adecco.

I årets første måneder har Lottos otte bedste sikret sig 2582 point. Pris pr. point: 11.500 kr. - og altså fem gange så lidt som CST. Lotto er i cykelkredse kendt for at være gode til at spotte talenter til en billig penge.

Men den sammenligning køber direktør og holdejer Bjarne Riis ikke. »Det kommer helt an på med hvilke øjne, man ser på det. Hvis man vil se negativt på tingene, så kan man selvfølgelig gøre det.

I stedet kan du tage Tour de France sidste år. Når det gælder eksponering, var der kun et hold, der blev mere eksponeret end vi gjorde - så kan du kalkulere lidt på det.«

Mapei Quick Step har i år samlet 3278 point. Det italienske storhold, hvor forårets topscorer Paolo Bettini alene samlede 869 point - ti færre en CST-rytterne tilsammen, hører som tyske Telekom til feltets absolutte sværvægtere.

Mapeis budget anslås til 80 mio. kr. Dermed er prisen pr. point i foråret 24.400 kr. Også det danske 2. divisionshold, Team EDS fakta, har været gode til at skrabe point sammen set i forhold til pengetanken.

Holdets otte bedste - anført af svenske Marcus Ljungqvist med 298 point - har med vurderet 12 mio. kr. i ryggen presset cyklerne frem til 831 point. Det giver en pris på 14.500 kr. per point. CST-ledelsen har for længst erkendt, at foråret har været en skuffelse. Forhåbninger til de 25 mand var ellers store.

Inden denne sæson investerede man de mange millioner i ryttere, som skulle danne grundlag for et stærkt klassikerhold, der skulle matche de bedste. Men direktør Bjarne Riis har ikke haft en heldig hånd.

Geert van Bondt kan se tilbage på blot ti point til verdensranglisten. Det samme kan dyre Tyler Hamilton - altså ti point.

»Jo, det er rigtigt at vi har investeret i ryttere, der skal kunne være med i forårsklassikerne. Men vi har stadig brugt flest penge på vores satsninger i de store etapeløb i form af Tyler og Sastre,« siger Bjarne Riis:

»Vi ved godt, at vi skal ind at bevise noget nu. Og det forventer jeg, at vi kan, så jeg tager situationen helt roligt,« siger CST-ejeren.

CST har været uheldige med skader og sygdom. Kaptajnen Laurent Jalabert, der angiveligt hæver mellem 10-12 mio. kr. årligt, pådrog sig en ondartet virus. Alligevel er franskmanden med to sejre og 369 point den, som i foråret har scoret flest point af holdets ryttere.

Problemerne med at få noget ud af pengene ser dog ikke ud til at være isoleret set i forhold til dette forår.

Hjemmesiden Cycling4.all har sat budgetter i forhold til point indkørt i hele sæsonen 2001. I denne beregning indtager Bjarne Riis' hold en ydmyg 27. plads blandt de 30 mandskaber i 1. division.

Læs mere i B.T. i dag