WAKAYAMA: Når man har haft en kræftsygdom tæt inde på livet, bliver fodbold sekundært. Det ved danske Ebbe Sand om nogen, efter han tilbage i 1998 blev ramt af og opereret for testikelkræft.

Ebbe Sand er for længst blevet rask, og i de kommende uger hænger en stor del af de danske VM-forhåbninger på hans skuldre. Alligevel viser den jordnære Hadsund-dreng endnu engang sine formidable menneskelige evner, når han i dag lader sig vælge til vice-præsident i Kræftens Bekæmpelse. En position hvorfra han håber at kunne hjælpe andre, der har sygdommen tæt inde på livet, som han selv har haft.

»Jeg selv været i samme situation, så jeg ved, hvad det betyder at have sådan en dødelig sygdom. Og jeg vil selvfølgelig gerne hjælpe de mennesker, der befinder sig i den situation,« siger Sand om baggrunden for at gå ind i arbejdet mod kræft.

»Jeg har før hjulpet Kræftens Bekæmpelse med at lave en indsamling i Brøndby, og da jeg så fik en opfordring fra organisationen, synes jeg at det var det rigtige for mig at gå ind i,« siger Ebbe Sand til B.T. kort før han ved lørdagens træning i Wakayama hamrede adskillige bolde i nettet og viste, at VM-formen er tæt på.

Angriberen har tidligere fået en lang række af forespørgsler fra forskellige organisationer, men han har indtil nu sagt nej hver gang. »Jeg havde på fornemmelsen, at Kræftens Bekæmpelse ville komme, og derfor havde jeg bestemt mig for at sige ja til dem.

Gennem fodbolden kan jeg forhåbentlig skabe nogle kontakter og arrangementer indenfor sportens verden til gavn for kræftsagen. Folk, der er ramt af kræft, har virkelig brug for en hjælpende hånd, og den vil jeg være med til at give dem,« siger Ebbe Sand.

Efter en succesrig VM-slutrunde i Frankrig i 1998 blev Sand hasteopereret, da lægerne i august opdagede en knude i den ene testikel. Operationen forløb godt, og Ebbe Sand er siden blevet far og har fået en millionkontrakt i Schalke 04. Og er en af Danmarks mest populære spillere.

»Jeg er heldig i dag at befinde mig på solsiden her i livet. Det er desværre ikke alle mennesker, der befinder sig der. Blandt andet kræftpatienter. Og dem vil jeg meget gerne hjælpe,« siger Sand.

Selvom Ebbe Sands kræftoperation og svære situation kom på et tidspunkt, hvor hans karriere for alvor var på vej mod tinderne, var det som om Sand kom endnu stærkere tilbage efter sygdomspausen.

For siden har hans fodboldben tryllet igen og igen som topscorer både på landsholdet og i den tyske Bundesliga. Måske fordi den dengang kun 26-årige Ebbe Sand fik et helt nyt perspektiv på livet.

»Jeg har altid været et positivt og optimistisk menneske. Men det har selvfølgelig sat livet lidt mere i relief, og derfor forsøger jeg at nyde hver enkelt dag. Og ikke tage livet for givet. Det er sådan nogle ting, der går op for en, at livet er noget man har. Noget man tager for givet. Det går op for en, at det skal man nyde,« siger Sand.

Fodboldspilleren kommer nu til at stå i spidsen for Kræftens Bekæmpelse sammen med den forhenværende højesteretspræsident Niels Pontoppidan og den anden vice-præsident, skuespiller Kirsten Olesen.