BT har fået fire eksperter til at give et bud på, hvad det er, der gør Caroline Wozniacki så speciel

Caroline Wozniacki satte prikken over i'et på en fantastisk sensommer og et lige så imponerende efterår, da hun søndag løb sit første maratonløb i New York. Den danske tennisstjerne imponerede selv de nærmeste, der har fulgt hendes udvikling tæt, da hun løb over målstregen i 3 timer 26 minutter og 33 sekunder.

Denne PLUS-pakke indeholder artiklerne:

  • Derfor er Caroline så sej
  • Dronningen af Danmark

Opret abonnement på BT PLUS og læs fire eksperters bud på, hvad det er, som gør Caroline Wozniackis så speciel og giver hende en særstatus som hele Danmarks uofficielle ambassdør - du får samtidig adgang til tusindvis af artikler, guider og reportager i BT PLUS-universet.


BT har fået fire eksperter til at give et bud på, hvad det er, der gør Caroline Wozniacki så speciel

Caroline Wozniacki satte prikken over i'et på en fantastisk sensommer og et lige så imponerende efterår, da hun søndag løb sit første maratonløb i New York. Den danske tennisstjerne imponerede selv de nærmeste, der har fulgt hendes udvikling tæt, da hun løb over målstregen i 3 timer 26 minutter og 33 sekunder.

- 3.30 var vores ønskemål, så jeg var meget imponeret, siger manden, der har styret hendes løbetræning frem mod målet, Wozniackis fysiske træner gennem en årrække, Poul Duvill.

Løbet kom en uge efter, at Wozniacki lukkede tennissæsonen ned med en semifinale ved WTA Finals, hvor hun kun knebent blev slået af en ellers suveræn Serena Williams.

Efter en lang periode med svingende resultater har Wozniacki ovenpå bruddet med golfstjernen Rory McIlroy fået fornyet sit fokus og løftet sit spil til nye højder.

- Hun er markant bedre end hun var, da hun lå nummer et på verdensranglisten, siger eksperten Tine Scheuer Larsen.

BT har talt med eksperter, der forklarer, hvorfor Caroline Wozniacki er så sej, og hvordan hun har vendt 2014 fra katastrofe til succes.

Poul Duvill, boksetræner tilknyttet fitness. dk, har arbejdet med Caroline Wozniacki i perioder siden hun var 12 år gammel
Poul Duvill, boksetræner tilknyttet fitness. dk, har arbejdet med Caroline Wozniacki i perioder siden hun var 12 år gammel Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Poul Duvill

har været manden, der har tilrettelagt Wozniackis løbetræning frem mod New York City Marathon.

- Caroline kan godt lide at løbe. Hun elsker at tage hørebøffer på, og så ellers lukke verden ude. Selvom hun har ferie, tager hun også træningstøjet på og kommer af sted.

- Jeg har selv hjulpet Caroline med at blive klar til at løbe maraton. Hun har altid lavet meget løbetræning, som en bokser, der også laver sit roadwork. Den træning kan gøres på flere forskellige måder, men for at forbedre hendes udholdenhed har hun lavet flere lange intervaller. Hendes morgenture, der ellers normalt er på 5-6 km har vi forlænget, så hun har været oppe på 10-15 km, og nogle ture har hun været helt ude på et halvmaraton.

- Vi kom lidt i et dilemma, da hun både skulle løbe det her løb og samtidig være klar til turneringen i Singapore (WTA Finals, red.). Hun skulle både være eksplosiv og udholdende. Så vi har bibeholdt de korte intervaller, 10-12-30 sekunder, og så også lavet længere intervaller som 1000 meter. Til sidst har Caroline også lavet både bakkeløb og tempoløb for at forbedre sig bedst muligt.

- For at løbe et maraton skal man helst op omkring 50 km om ugen for at få nok træning i benene, og det er hun også kommet. Men hun kom aldrig ud på den lange tur, turen på 27-30 km, som man ellers skal have som den sidste tur, inden man begynder at trappe træningen ned på frem mod løbet. Derfor var jeg også spændt på, hvordan det gik til sidst.

- Men Caroline har jo spillet kampe, som har varet omkring fire timer i varmen, så jeg var ikke nervøs for, at hun ikke skulle gennemføre. Hun skulle bare huske at drikke væske, og så have et par gel i lommen, som hun kunne tage undervejs.

- Da hun besluttede sig for at løbe for velgørenhed, snakkede vi først om seks minutter pr. km, men Caroline sagde nej, hun ville løbe på 3.30. Selvfølgelig kunne hun gennemføre, men hvert minut hun skulle tage, ville komme til at gøre lidt ondt. I træningen har hun også løbet i det tempo, 12 km/ t eller fem min./ km, og det giver 3.30. Det kunne hun løbe i træning med et smil på læben, og det gjorde hun igen i New York.

- Jeg må indrømme, at det var en flot tid. New York er ikke en hurtig rute, og vejret var ikke med dem. 3.30 var vores ønskemål, så jeg var meget imponeret. Der er altid risikoen for, at man bliver revet med og bliver høj af stemningen, men Caroline passede på og holdt sin fart hele vejen. Det vigtigste var, at hun skulle nyde sin tur, og det ser ud til, at det gjorde hun.

John Tobias ( ikke på billedet) er Caroline Wozniackis amerikanske manager.
John Tobias ( ikke på billedet) er Caroline Wozniackis amerikanske manager. Foto: MIKE SEGAR
Vis mere

John Tobias

, Caroline Wozniackis amerikanske manager, om at danskeren gennemførte New York City Marathon. Han har arbejdet med store tennis-navne som Mardy Fish, Mike & Bob Bryan, Sam Querrey, Victoria Azarenka, Justine Henin og Andy Roddick.

- Caroline er så mentalt stærk, og det er, hvad der adskiller hende fra jævnaldrende. Caroline kan holde fokus på målet og træffe fornuftige beslutninger i pressede i situationer. Hun har en unik evne til at forblive positiv og ikke lade negative ting rundt om hende have indvirkning på det, hun prøver at opnå.

- I løbet af de seneste år har jeg oplevet hende blive stærkere på det mentale plan. Hun har oplevet modgang på og uden for banen de seneste år. Det har resulteret i, at hun er blevet utroligt stærk hele vejen rundt, men jeg tror også, hun havde kunnet gennemføre et maraton for fire år siden, fordi hun helt naturligt har evnen til at være mentalt stærk og fokuseret. Det er ofte hendes bedste våben på tennisbanen og en af grundene til, at hun har haft så meget succes i en ung alder.

- Caroline ønskede virkelig at gennemføre dette maraton. Hun fokuserede på det, og fik det til at ske. Hun har også den slags mål på tennisbanen, og jeg er ikke i tvivl om, at Caroline også vil være succesfuld i bestræbelserne på at gennemføre de mål i fremtiden.

Arne Nielsson, indehaver af coaching-firmaet Foqus, og tidligere olympisk sølvvinder i kajak-roning.
Arne Nielsson, indehaver af coaching-firmaet Foqus, og tidligere olympisk sølvvinder i kajak-roning. Foto: Kasper Palsnov
Vis mere

Arne Nielsson

har arbejdet med mental udvikling og coaching af både idrætsfolk og erhvervsledere. Om Caroline siger han:

- Jeg kender Caroline Wozniacki lidt gennem nogle bekendte, og jeg var aldrig i tvivl om, at hun ville gennemføre. Hun er en fighter af Guds nåde, og det ville have overrasket mig mere, hvis hun ikke havde gennemført. Men jeg er helt vildt imponeret over tiden. Det er flot, når man tænker på, at hun ikke har kunnet træne kun med henblik på at løbe maraton.

- Man kan sige, at i øjeblikket er der to idrætsudøvere herhjemme, som stikker ud med deres målrettethed, og det er Caroline og Kevin Magnussen. De kæmper lige lidt mere end de fleste andre.

- Det er sådan, at når man kommer ud i en krise, kan man enten kæmpe eller kvitte, man kan blive en kriger eller et offer. Og her adskiller krigeren sig ved, at hun får et gear mere og bliver ekstremt fokuseret. Det er det, vi har oplevet med Caroline siden bruddet med Rory McIlroy, hun har fået endnu mere fokus på det, som hun gør godt. Hun kunne have fået ondt af sig selv, men i stedet kæmper hun sig tilbage. Det er en fortælling, som vi alle sammen kan bruge til inspiration i vores hverdag.

- Og så har hun også haft gode veninder omkring sig, som har hjulpet hende med at komme op igen. De har kunnet fortælle hende, hvor stor en idiot han var, og det er heller ingen skade til at have en fælles fjende.

- Selvom Caroline tidligere har sagt, at hendes mentale styrke er indbygget i hendes personlighed, er det også noget, som hendes far har hjulpet hende til. Det kan godt være, at der er mange, som ikke kan lide den østeuropæiske måde, hvor børnene ikke får lov til at vælge, om de skal træne eller ej, hvis de ikke har lyst, men den har gjort hende mentalt meget stærk. Så hendes mentale styrke er både et resultat af arv og miljø.

Tine Scheuer Larsen (th.), tennisekspert hos TV3 Sport, som har fulgt Caroline Wozniackis udvikling tæt hele vejen op gennem karrieren
Tine Scheuer Larsen (th.), tennisekspert hos TV3 Sport, som har fulgt Caroline Wozniackis udvikling tæt hele vejen op gennem karrieren Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Tine Scheuer Larsen

mener, at Wozniacki aldrig har spillet bedre, end hun har gjort det seneste efterår. Det hænger efter ekspertens mening sammen med et forbedret fokus og mere mod.

- Caroline har aldrig været en bedre tennisspiller, end hun er nu. Jeg synes, at hun er en meget mere komplet spiller, end hun var dengang, hvor hun lå nummer et på verdensranglisten. Hun er endda markant bedre, end hun var tidligere. Hun har fået et meget større repertoire.

- Hendes glæde ved at spille og hendes fokus på kampene har stor betydning for hendes udvikling. I stedet for at vente på, at det går hendes vej, får hun nu selv tingene til at ske. Det er de ting, som hun har øvet i træningen, som hun nu tør bruge i kampene, og som så også lykkes og giver resultater. Hun er blevet mere modig. Hun er blevet bedre til at bevæge sig, og har fået mere kant i sit defensive spil, sådan at hun får neutraliseret sin modstander og bruger sine returneringer til at angribe med. Samtidig er hun blevet meget målrettet, både i sin serv og i sine returneringer, hun er klar fra start.

- Det virker som om, at hun har lært meget af det her år, også det som hun har været igennem privat. Der har været mange ting at tage hånd om, i nogle år var der andre ting, der fyldte, men nu er hun kommet hjem til tennissporten, og det er også den, der har gjort hende til den, som hun er i dag. Når man spiller på det niveau, er det svært at være gift med andet end sin karriere.

- Jeg er helt vildt imponeret over hendes maratonløb. Jeg var helt oppe at køre, da jeg fulgte hende under løbet. Det var en kanon-tid, og hun fortjener den dybeste respekt, og det får hun også nu fra mange sider. Hun får meget sympati for den måde, hun har arbejdet sig ud af krisen på, og der har hun også kunnet bruge løbetræningen til. Jeg glæder mig meget til at se hende spille næste år, det har været en stor optur at følge hende de seneste måneder.