Airbus-katastrofen i de franske alper og mistanken om, at piloten med overlæg tog 149 personer med sig i døden, vil sandsynligvis give ekstra næring til den flyskræk, mange af os døjer med. Ved at følge en stribe enkle råd kan du får styr på din frygt, mener psykolog, der selv er pilot.

Er du en af de mange danskere, der lider af flyskræk, så opret abonnement på BT PLUS og læs med og få styr på din frygt. Du får 12 gode råd til at dæmpe din frygt for at flyve.

Du får desuden adgang til reportager, store interviews, guider om økonomi, sundhed, træning og meget andet. 1. månd er gratis.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Airbus-katastrofen i de franske alper og mistanken om, at piloten med overlæg tog 149 personer med sig i døden, vil sandsynligvis give ekstra næring til den flyskræk, mange af os døjer med.

Det mener Kathrine Elmer, der både er psykolog med behandling af flyskræk som speciale og professionel pilot med 6.500 flyvetimer bag sig.

»Selvmords-teorien vil få flere af de rejsende til at fantasere om død og ulykke – ingen tvivl om det. Men det er så endnu vigtigere at holde fast i, hvad statistikkerne fortæller os. Samlet set er flyvning stadig den mest sikre transportform. Vi må ikke lade krybdyrhjernen løbe af med os, men forblive rationelle,« siger psykologen, der dog samtidig slår fast, at man bør tage ved lære af katastrofen.

Kathrine Elmer er psykolog med behandling af flyskræk som speciale og pilot med 6.500 flyvetimer. Foto: Bax Lindhardt
Kathrine Elmer er psykolog med behandling af flyskræk som speciale og pilot med 6.500 flyvetimer. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Holder teorien, er det oplagt at tjekke piloters psykiske tilstand bedre, før man giver dem certifikat og ansætter dem. For at give de flyrejsende endnu mere tryghed. Det sker ikke i tilstrækkeligt omfang nu. Her kan civil luftfart med fordel tage ved lære af forsvaret, hvor psykotest fylder rigtig meget,« siger Kathrine Elmer, som er med til at udvælge de mest egnede piloter til luftværnet.

På sikker grund

I 2014 faldt antallet af dødelige flykatastrofer i hele verden med 20 procent, trods stigende flytrafik, så Kathrine Elmer føler sig på sikker grund, når hun opfordrer den flyskræk-plagede til at tjekke statistikkerne.

»Men ellers synes jeg bare, man skal læne sig tilbage og have fuld tillid til både materiel og kabinepersonale. Man skal ikke google vildt rundt på nettet for f.eks. at tælle styrt med den aktuelle flytype osv. Flyene er lige sikre, målt over tid,« fremhæver hun.

Katrine Elmer hjælper hvert år mange hundrede danskere fri af flyskrækkens snærende bånd – de fleste ved indviduelle konsultationer, fordi hun af erfaring ved, at også personlige forhold ofte er med til at forstærke frygten:

»Vi reagerer meget forskelligt i uvante og pressede situationer, men for rigtig mange af os er det sådan, at når vi stiger om bord på et fly, så er det krybdyr-hjernen, der træder i stedet for den rationelle tænkning, som normalt har overtaget. Vi begynder at fantasere om alt det, der kan gå galt, hjertet banker hurtigere, vi sveder mere. og der udskilles stress-hormoner.

»Lysten til at flygte melder sig, men det er jo ikke muligt, når man sidder der spændt fast i sædet i noget, der kan minde om en overdimensioneret sardindåse. Tanken om det gør det måske endnu værre. Man klamrer sig til stolesædet med kridhvide knoer, paralyseret af sin frygt,« siger Katrine Elmer, som dog selv med de svære tilfælde kan opvise gode resultater med sin såkaldte kognitive terapi.

Vær aktiv

Hendes bedste råd mod flyskræk er:

»Når flyet skal på vingerne, så forsøg hele tiden at være aktiv. Gør noget. Snak, diskutér, læs, lyt til musik osv. Tankerne skal afledes. Har du ingen at tale med. så tæl stolerækkerne i flyet – lidt i stil med om natten, hvor man kan give sig til at tælle får,« siger psykologen, der selv ofte vælger at slappe af i flyet med musik og sin yndlingsgruppe Coldplay i øregangen.

Bl.a. inkarnerede charterfly-rejsende hævder, at frygten er lettere at styre, hvis man får en lille fjer på – har drukket en gin og tonic f.eks. i lufthavnens bar lige før afgang, men det fraråder psykologen:

»Det er min erfaring, at alkohol er med til at forstærke flyskrækken over tid. Det er bedre at forblive helt klar i pæren. Tal om alt det spændende, der venter på rejsemålet, læs måske lidt i en guidebog eller rejs dig og bevæg dig lidt rundt i flyet, når det er muligt,« siger Kathrine Elmer, der også advarer folk imod at læse alt for meget om, hvordan flyet fungerer, og om, hvilke lyde det udsender.

»Lidt viden er godt, men for meget kan faktisk forstærke frygten. Så kan en lidt anderledes lyd f.eks. få skrækken ud af proportion. Vigtigst er tillid og tro på, at tingene fungerer, som de skal. Det gør de jo som regel, viser statistikkernes tørre tal.«

Kom i god tid og sørg for at være udhvilet og mæt inden flyrejsen. Foto: Scanpix/Iris
Kom i god tid og sørg for at være udhvilet og mæt inden flyrejsen. Foto: Scanpix/Iris
Vis mere