Den lille mark består kun af tre vinstokke og er lavet til minde om en falskmøntner. Marken ejes af Dalai Lama, og vandreturen dertil er både smuk og tankevækkende.

I Saillon, syd for Sion i Schweiz, findes verdens mindste vinmark.

Læs også: Stor guide: På vin-tur i udkants-EU

Den består kun af tre vinstokke og er på 1,67 m2 jord indhegnet af sten fra hele verden, tilplantet og kultiveret af en masse frivillige mennesker, kendte som ukendte.

Symbol for noget meget større
For den lille mark er symbol for noget meget større, Den er til minde om en ekstraordinær eventyrer ved navn Joseph-Samuel Farinet, der levede fra 1845 til 1880. Han var født i Italien, men udvandrede til Schweiz for at prøve lykken der, fordi han allerede i 1869 var mistænkt for blandt andet falskmøntneri i sit hjemland. Han havde »hjulpet« lokalbefolkningen, idet han fabrikerede vellignende falske 20 centimes-mønter, som han uddelte til de fattige bønder.

Selvfølgelig blev politiet sendt efter Farinet, og de fik også fat i ham. Men han brød ud af fængslet, og de lokale hjalp ham med at gemme sig, og det lykkedes Farinet derfor at undslippe lovens lange arm i mange år.

Men en dag i 1880 var myndighederne i hælene på ham, og han blev fundet død i bunden af en slugt. Om han selv sprang i døden eller blev slået ihjel, vides ikke. (Der blev i øvrigt bygget en 97 meter lang hængebro, i en højde af 136 meter, over Salentz-slugten i 2001 ved stedet, hvor Farinet mødte døden.)

Ejet af Dalai Lama
Men fortællingen om ham lever videre i befolkningen, der har skænket en vinmark til hans minde. Den er i dag symbolsk ejet af Dalai Lama og bliver passet af foreningen »Farinets venner«. Der er flere prominente personer involveret, James Bond-skuespilleren Roger Moore, racerkøreren Michael Schuhmacher og Monacos Prinsesse Caroline for blot at nævne nogle.
Druehøsten bliver blandet med de bedste drue fra andre marker i Valais-området, og ud af det laver man 1.000 flasker vin, som sælges på en aktion. Pengene går til en fond, der uddeler dem til gode formål i Farinets ånd.

Det er en næsten spirituel handling at gå hele vejen op til vinmarken. Turen begynder ved Sentier des Vitraux og tager omkring halvanden times tid. Det går lidt hurtigere på tilbagevejen nedad.
21 forskellige runde, farvede glasmosaikskilte lavet af glasmageren Theo Imboden viser vej. De er placeret på høje pæle og kan derfor nemt ses i landskabet. Afhængig af, hvor solen står på himlen, skifter farverne karakter.

Glasmosaikkerne viser forskellige begivenheder i Farinets liv – fra han ankom til byen, illustreret med en mosaik, hvor lokalbefolkningen har flade hatte på og Farinet en høj hat, til at han blev accepterer af de lokale, vist med en mosaik, hvor alle personerne, også Farinet, har en flad hat på.
På turen går man først forbi en vinmark på gadeniveau. Den symboliserer barndommen, hvor beslutningerne bliver taget for en. Så går det op ad bakke mod højere beliggende vinmarker.

Marmorblok på over 600 kg
Vi støder måske mod en sten eller to. Det gør ondt, men vi kommer videre. Det er ungdommens problemer, der henvises til.
Pludselig deler vejen sig i to. Det illustrerer de valg, vi som voksne uvægerlig står overfor gennem livet. Vi må håbe, vi valgte rigtigt. Når vi er nær ved toppen, er det tid at stoppe op og se sig tilbage. Fik man sagt og gjort de ting, man ville her i livet?
Sidste stop viser, at uanset hvilke valg, vi træffer, ender livet med døden. Det sidste korte stykke vej er på begge sider fyldt med små dekorerede skilte, skruet ind i stenmurene.

Her har folk skrevet visdomsord eller ønsker om tilgivelse for et eller andet, andre sender en hilsen og så videre. Jeg spottede hilsner fra både fodboldspilleren Zidane samt skuespillerne Gerard Depardieu og Claudia Cardinale.
En mægtig marmorblok på over 600 kg markerer endestationen, hvor der også er skilte med berømthedernes navne samt en sten med den nuværende »ejer« Dalai Lamas navn indgraveret.
Farinet blev begravet i uindviet jord, i det yderste hjørne af byens kirkegård, og i dag er der rejst et simpelt trækors med hans navn og årstal på – helt i hans ånd.

Men mindet om ham lever stadig, både blandt den lille bys beboere, samt i de mange turister og pilgrimsrejsende, der tager turen op i vinmarkerne for at vise Farinet, byens Robin Hood, den sidste ære.

Læs også: Vin, mad og vild natur i Extremadura