Kunsten er rykket ind i hotelbranchen. Overalt finder man hoteller, der ikke nøjes med at stille seng og badekar til rådighed, men som også tilbyder gæsterne en unik kunstnerisk oplevelse.

Hoteller verden over har i længere tid ladet alt fra internationalt anerkendte kunstnere til unge up-and- coming-talenter stå for udsmykningen af deres gange, værelser og lobbyer.

Læs også: Check-in: Et anderledes ski-hotel

Tendensen kan spores helt tilbage til 1930erne, hvor det luksuriøse hotel Colombe d’Or i Sydfrankrig inviterede kendte kunstnere som Léger og Picasso til at dekorere væggene, og mange af originalerne hænger der stadig den dag i dag.
Når du tjekker ind på det østrigske Hotel Elisabeth, bør du ankomme med en halvtom kuffert. For taber du under opholdet dit hjerte til maleriet over sengen eller den eksperimentelle skulptur på kaminhylden, står det dig frit for at erhverve værkerne.

Ægte kunst på væggene
Kunsten, som dekorerer hotellets lerbeklædte vægge, er som taget ud af en særudstilling på MoMA i New York, og i ægte galleristil er alle værker ledsaget af et skilt med informationer såsom titel og kunstnerens navn samt pris.
Lignende søsterhoteller findes i storbyer verden over, og mens du på Hotel Conrad i New York kan få fingrene i originaler af Georg Baselitz, er det David Hockney-værker, der er til salg på Hotel L’Artémise i Uzés.

På det luksuriøse Le Royal Monceau Raffles Paris har man endda åbnet et decideret kunstgalleri, hvor connaisseurs og kunstaficionados kan shoppe løs i eksperimentelle værker af Thierry Dreyfus og sort/hvid-fotografier taget af skuespilleren Dennis Hoper.
I forlængelse af galleriet finder man en kunstboghandel, lige som gæsterne efter deres ophold og eventuelle kunsterhvervelser kan tilmelde sig hotellets elektroniske nyhedsbrev, så de altid kan holde sig opdaterede på kunstnyheder og kommende udstillinger.

Hotel som et kunstværk i sig selv
Men det stopper ikke ved moderne kunst på værelserne og inhouse gallerier. Nogle steder har man taget skridtet videre og opfører hoteller, der i sig selv er originale kunstværker.
Disse såkaldte pop-up-hoteller består af et enkelt værelse og eksisterer kun meget kort tid, inden de rives ned eller flyttes til en ny by. Som regel installeres de på toppen af en i forvejen markant bygning – ofte med en spektakulær udsigt – og så promoveres de som eksklusive refugier for den kreative elite, der ønsker at trække sig tilbage fra storbyens mylder for at søge ind i sig selv.

Det kapselformede Hotel Everland
Trenden startede for alvor med det kapselformede Hotel Everland, der i 2007 blev opført af det schweiziske arkitektfirma L/B på toppen af Galerie für Zeitgenössische Kunst i Leipzig. Efterfølgende blev det ti tons tunge værk flyttet til det populære Palais de Tokyo i Paris, hvorfra gæsterne havde en eminent udsigt direkte til Eiffeltårnet og over resten af byen.

Hotellets eneste værelse kunne kun bookes for én nat, men til gengæld var minibaren inkluderet i prisen, og morgenmaden blev leveret direkte ved døren. Her var tale om interaktiv installationskunst i stort format, der med sin 1960er inspirerede farveskala og buede dimensioner indlemmede gæsten i et originalt Austin Powers-univers.

Pop-up-hotellet A Room For London
I London har gruppen Living Architecture fulgt trop, og i begyndelsen af 2012 slog de dørene op til pop-up-hotellet A Room For London på toppen af Queen Elisabeth Hall. Værelset er gennemført i et maritimt tema med velholdt træværk på væggene, små afkroge og runde skibsvinduer, som tilbyder en unik udsigt over byen helt fra Big Ben til St. Paul’s Cathedral. Frem til årsskiftet kan man trække sig tilbage til dette originale værk, og hvor hotellet efterfølgende flyttes hen, ved ingen endnu, men imellem tiden er der masser af andre pop-up-hoteller at kaste sig over helt fra Sydney til Mykonos.

Læs også: Sov i boble med udsigt til stjernerne