Hotel Palace Portoroz er den slovenske rivieras førstedame, og det lader ikke sine storslåede slægtninge på den franske riviera noget efter.

Første indtryk
Slovenien er ikke kendt for sin riviera, men landets korte kyststrækning mellem Italien og Kroatien lader ikke naboerne noget efter. Før Første Verdenskrig tørretumblede den centraleuropæiske geografi hørte denne kyst til det østrig-ungarske aristokratis favoritdestinationer, når Wien blev for kvælende i sommermånederne. 

Så basis for et overdådigt luksushotel var til stede. Og det var præcis, hvad Hotel Palace var, da det åbnede i 1910. Det var den østrigske rivieras førstedame og stod ikke tilbage for sine samtidige konkurrenter på den franske riviera. 

Efter en omfattende renovering genåbnede hotellet i 2008 under navnet Hotel Kempinski Palace Portoroz. Det har bevaret sin historiske glans, og man forventer næsten valsende par i flotte rober og kjolesæt, når man træder ind i balsalen. 

På den anden side er det udvidet med en ny fløj med en spa-afdeling i kælderen. Så både wellness og historiens vingesus kan bruges som undskyldning til en forlænget weekend i Portoroz.

Værelserne
Tjekker ind i en Rose Suite med havudsigt i hotellets nye fløj. Møblementet er i samme moderne stil som denne fløj af hotellet, så vil man have klassiske dyder, skal man vælge et værelse i hovedbygningen. Udsigten er dog formidabel, og for en gangs skyld giver det mening med kun en glasrude mellem toilet og selveværelset, for udsigten fra brusebadet ud over Adriaterhavet er sublim. 

Hotellet har 181 værelser, der spænder fra dobbeltværelser til præsidentsuiten.

Mad og drikke
Hotellet har to regulære restauranter, en morgenmadsr-estaurant og en weekendbistro. Restaurant Sophia er opkaldt efter Sophia Loren der gæstede Hotel Palace i 1950erne. Den genkalder sig tidsperiodens dolce vita, og byder indenfor med en klassisk menu. 

Restaurant Fleur de Sel er inspireret af Portoroz’ havsaltudvindingstraditioner. Den er mere tilbagelænet og i funky loungestil, og køkkenet mere moderne og internationalt. Specialiteterne tæller bl.a. grillede sorte tigerrejer med guacamole, marineret ananas og gazpacho. 

Forma Vida er hotellets weekendbistro, hvor fransk kagekunst møder de klassisk østrig-ungarnske kaffesalontraditioner. Den har desværre kun åbent i weekenden, men er det perfekte sted at nyde den sorte kaffe inden aftenpromenadeturen langs vandet. I henhold til hotellets historiske traditioner er der en tilstødende kvindesalon til de samtaler, der ikke tåler en gentlemans opmærksomhed.

Særligt
Hotellets store stjerne er dets historie. Tegnet af arkitekt Johann Eustacchio og færdidgjort i 1910 minder det om samtidens sorgløse tro på fremtiden. At udviklingen og fremskridtet havde overflødiggjort krige mellem Europas stormagter, og at industrialiseringen ville sikre en uendelig velfærdsfremgang for alle europæere.

Hvis bygninger kunne tale, ville hotellet fortælle historien om en aristokrat født til et liv i luksus, men hvor verdenskrige og Titos kommunistiske Jugoslavien leverede en markant anderledes livsbane. Med restaureringen og genåbningen i 2008, er hotel Hotel Kempinski Palace Portoroz dog tilbage i rollen som dronningen af den slovenske adriaterhavsriviera. 

Plus
Placeringen i Portoroz kun en times kørsel fra Sloveniens hovedstad Lubljana gør det perfekt som weekenddestination. Det ligger indenfor EU, så Euro er gangbar valuta, men prisniveauet er markant lavere end på den franske eller italienske riviera.

Minus
Mellem hotellet og stranden ligger en uklædelig indkøbsarkade – ellers lever hotellet på alle parametre op til sine 5 stjerner.

Pris
Billigste værelse fra 1.700 kr. og til præsidentsuiten, der koster 30.000 kr. for en nat.