Det er oplagt at tage firmabilen på familiens årlige bilferie til Sydeuropa. Der er dog lige et par ting at huske.

Tyskere kan ifølge vores stereotype opfattelse til tider være lidt firkantede i det. Lidt regelrette. Det er med andre ord ikke et land, hvor smiger og slesk tale får dig ud af en fartbøde. Og fred være med det. Det er tyskernes regelrethed, der holder EU-projektet flydende.

Men forestil dig så, at du bliver stoppet i Tyskland i din firmabil, og du ikke lige har fået registreringsattesten med. 


Så skal du forklare den bistert udseende tyske betjent, at den har vi danskere normalt ikke i bilen, og at originalen ligger hjemme hos personalechefen, som desværre selv er på sommerferie. På tysk.

For at undgå den slags utilsigtede hændelser er det en god idé at gøre sit hjemmearbejde, inden man triller sydpå i firmabilen.

For flere og flere danskere får fri bil igennem arbejdet, og så er det jo fjollet at køre kilometer på privatbilen, hvor du selv hænger på afskrivning, slidtage og ekstra service.

Original registreringsattest
Men inden du pakker kufferterne ind bag i firmaets Volkswagen Passat, skal du blandt andet undersøge, hvordan bilen er stillet i forhold til vejhjælp i udlandet, om du kan bruge firmabenzinkortet syd for Flensborg, og så selvfølgelig at liste den originale registreringsattest ud af chefens hænder. Det sidste går især tyskerne meget op i. Men først og fremmest, skal du være sikker på, at det er OK med din virksomhed, at du kører på ferie i bilen. 


Thomas Ruff fra LeasePlan Danmark siger:

”Det er din arbejdsgiver, der afgør, hvad du må bruge firmabilen til, så husk at undersøge, om du må bruge den til at køre på ferie i udlandet. Undersøg også, hvilke forsikringer din arbejdsgiver har på bilen, og hvordan du skal forholde dig, hvis der skulle ske en skade eller en ulykke. Der vil ofte være en aftale med en bestemt vejhjælp eller forsikring gennem leasingselskabet, så husk at notere, hvem du skal kontakte ved skader eller ulykker."

Hvem betaler benzinen?
Et andet godt fif handler om udgifter til brændstof.

Hvis du ikke har en aftale om fri brændstof, så skal du selv betale. Men du har stadig mulighed for at opnå en god besparelse, forklarer Thomas Ruff:

”Her er det vigtigt, at du betaler benzinen enten på dit firmakreditkort eller husker kvitteringerne, så du kan få godtgjort dem senere. På den måde kan du få udgifterne trukket fra din bruttoløn som egenbetaling og dermed spare skatten.”

Den er hermed givet videre. Sammen med Leaseplan har vi stykket denne huskeseddel sammen. Følger du den, så kan du køre på ferie i firmabilen og koncentrere dig om det det hele handler om: Nemlig at slappe af og købe is til ungerne.

5 huskere til ferie i firmabilen

1. Husk registreringsattesten - den originale

2. Få bilen serviceret, inden du kører på ferie

3. Tag det grønne forsikringsbevis med. Ikke et krav, men det gør det lettere i forhold til udenlandske betjente ved eventuelle uheld

4. Undersøg dine regler for fri benzin, og om de også gælder vejtold og færger

5. Tjek din firmabilsaftale med din arbejdsgiver i forhold til feriekørsel, vejhjælp i udlandet og forsikring