Under den sidste del af graviditeten er man ikke dækket af rejseforsikringerne, og kommer barnet før ventet, kan det medføre lange hospitalsophold og kæmperegninger i udlandet.

Det er altid klogt at tjekke sin forsikring, inden man tager ud at rejse. Men er du gravid, er det ekstra nødvendigt.

Rejseforsikringerne dækker nemlig ikke i den sidste del af graviditeten. De fleste selskaber dækker kun indtil 32. uge - to måneder før beregnet fødsel.

Husk også, at flyselskaberne har forskellige regler for højgravide passagerer. Nogle kræver at se medicinske journaler, før de vil flyve med gravide i de sidste uger før fødsel. Andre har faste regler og vil ikke medtage gravide efter uge 36.

Læs også: Lad baby smage på verden

Alt for ofte ender gravide i uheldige situationer, når de rejser for tæt på deres termin, har man konstateret i Gouda Rejseforsikring, der er en del af Gjensidige Forsikring. Det har fået selskabet til at lave en tjek-liste over, hvad rejsende gravide skal huske, inden de tager ud af landet.

»Det svinger fra år til år, hvor mange sager vi har med gravide, som får kompikationer på rejser. Men når vi har de store sager, fylder de rigtig meget,« siger Goudas direktør, Uffe Svennson, og fortæller som eksempel om en sag fra USA:

Her var et dansk par på ferie. Hun var gravid i 28. uge, og tre dage efter de var ankommet, fik hun pletblødninger. Parret søgte til et hospital, og samme nat blev barnet født.

Moderen blev udskrevet fra hospitalet efter fødslen, mens barnet stadig var indlagt og lå i kuvøse. En sådan indlæggelse i kuvøse koster omkring 70.000 kr. pr. døgn.

Læs også: Hver tiende ung rejser uden forsikring

Forsikringsselskabet sørgede for en lejlighed tæt på hospitalet til parret, og selskabets speciallæge tjekkede dagligt situationen med parret og hospitalets læger.

Efter tre uger kunne barnet flyves hjem i kuvøse i ambulancefly med en læge om bord. Moderen var med i ambulanceflyet, mens faderen rejste med rutefly. Inden da havde Gouda også hjulpet med at få et pas til barnet. Det er besværligt, da barnet normalt skal med på paskontoret, for at få udstedt passet.

Var den nyfødte ikke blevet fløjet hjem i ambulancefly i kuvøse, havde parret og deres baby skullet blive i USA i yderligere syv uger, før de kunne flyve hjem med rutefly.

Regningen for behandling, ophold og hjemtransport endte med et beløb tæt ved to millioner kroner, som blev dækket af forsikringen.

Læs også: Det dækker din rejseforsikring

Men det er ikke kun økonomiske problemer, man risikerer, hvis der opstår komplikationer på rejsen. Også en anderledes og nogle gange frusterende behandling.

I udlandet ordineres ofte meget mere medicin til gravide, end man gør i Danmark. Og ved fødsler er det ikke ualmindelig at skille mor og barn.

»Vi oplever tit, at moder og barn behandles på hver sin afdeling, nogle gange endda på hvert sit hospital. Desuden er mulighederne for besøg generelt langt dårligere, og fædrene får ikke altid lov til at blive på hospitalet så lang tid, som de gør på de danske fødegange,« siger Uffe Svennson.

Han vil ikke fraråde gravide at rejse, men pointerer, at det er vigtigt at forberede sig ordentlig og huske, at med det blå sygesikringskort er der ingen gratis hjemtransport. Den er for egen regning, hvis man ikke har tegnet en forsikring.


HUSK INDEN REJSEN:

  • Tjek forsikringen. De fleste rejseforsikringer dækker indtil 32. uge af graviditeten akutte komplikationer og eventuel fødsel under rejsen.
  • Tjek flyselskab og rejsebureau. Der kan være særlige regler. Nogle selskaber vil ikke flyve med gravide efter 36. uge. Nogle selskaber kræver at se medicinske journaler og lægers godkendelse. Husk, at der skelnes i reglerne, om der ventes et eller flere børn.
  • Få kopi af journaler. Dine mediciske journaler fra din læge kan være en stor hjælp, hvis du får brug for medicin i udlandet.
  • Vaccinationskrav. I mange lande kræves særlige vaccinationer. Undersøg, om du må få disse. Typisk fraråder man vacciner til gravide.
  • Medicin. Spørg din læge til råds om medicin. Generelt skal man som gravid undgå unødvendig medicin, men det er en god idé selv at medbringe de vigtigste typer medicin, der er godkendt til gravide, mod rejsediarre, lettere infektioner osv.
  • Geografi. Tjek rejsemålets infrastruktur. Undgå at rejse til steder, hvor der er langt til nærmeste hospital.
  • Afbestillingsforsikring. Overvej om du skal tegne en forsikring, så du ikke kommer i økonomiske vanskeligheder, hvis du bliver forhindret i at rejse.


HUSK UNDER REJSEN:

  • Følg de generelle råd for alle rejsende, hvor nogle er ekstra vigtige for gravide.
  • Drik rigeligt med vand. Der er f.eks. større risiko for at blive dehydreret, når du flyver.
  • Spis regelmæssigt. Husk at have mellemmåltider med dig hele tiden, så du undgår kvalme.
  • Planlæg rejsen. Og kom i godt tid. Det hjælper til med at holde stressniveauet nede.
  • Rør dig. Sid ikke ned mere end en time til halvanden ad gangen. Hold blodomløbet i gang ved at strække benene eller gå en lille tur. Risikoen for blodpropper stiger under graviditet.
  • Slap af. Husk, at du på rejsen måske ikke kan deltage i samme aktiviteter som før graviditeten. Normalt frarådes dykning, trekking, ski- og vandsport, da man kan skade fosteret ved fald eller stød.