Svenskerne og landets tidligere statsminister Frederik Reinfeldt må mene, hvad de vil, men danske politikere ‘gør det, der er bedst for Danmark’ - og det indebærer en stram flygtninge- og udlændingepolitik, lyder det søndag formiddag fra danske politikere fra Socialdemokraterne og Venstre.

»Vi er ikke svenskere. Vi er danskere.«

Så kontant er meldingen fra Socialdemokraternes integrationsordfører, Mette Reissmann, efter den borgerlige Frederik Reinfeldt i søndagens udgave af dagbladet Politiken siger, at der er plads til mange flere flygtninge i Norden.

Læs også:

»Hvad betyder ordet ’nok’? Er Sverige fyldt op? Er Norden fyldt op? Er vi for mange mennesker? Vi er 25 millioner mennesker, som bor i Norden. Jeg flyver ofte rundt over det svenske landskab. Det vil jeg anbefale andre at gøre. Der er uendelige marker og skove. Der er så meget plads, man kan tænke sig. De, der hævder, at landet er fyldt op, må jo vise, hvor det er fyldt op,« siger Frederik Reinfeldt, afgående formand for partiet Moderaterna og tidligere statsminister, til avisen.

Socialdemokraten Mette Reissmann afviser svenske Frederik Reinfeldts kritik.
Socialdemokraten Mette Reissmann afviser svenske Frederik Reinfeldts kritik. Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Vis mere

Sverige ligger i top på EUs liste over lande, der tager imod flest flygtninge per indbygger, og de svenske udlændinge-myndigheder anslår, at Sverige i år vil tage imod mellem 80.000 og 105.000 flygtninge. I Danmark er tallet 20.000 blevet nævnt flere gange.

Ifølge Politiken mener Frederik Reinfeldt, at den eneste rigtige vej for Sverige er at fortsætte med at holde døren åben for flygtninge.

Martin Geertsen, integrationsordfører for Venstre, ryster ligesom Mette Reissmann på hovedet af sin svenske politiker-kollega:

»Det er første gang, at jeg hører, at et lands geografiske størrelse skal være afgørende for, at man kan sluse flere folk fra fjerne himmelstrøg ind. Det er et nyt synspunkt, og det er overhovedet ikke det, der er udfordringen. Problemet er, at vi har kæmpe økonomiske og kulturelle udfordringer,« siger han.

Hvorfor stejler danske politikere mere over det, end de gør i Sverige?

»Vi har i årtier haft en tradition for at tale åbent om tingene og sige lige ud, hvad problemerne er. Det synes jeg, at vi skal blive ved med. I Sverige har man valgt en anden debat-kultur. Uanset om vi taler om 5.000 eller 10.000 asylansøgere, der kommer til Danmark, vil de skulle skabe sig en længerevarende tilværelse her i Danmark, fordi jeg ikke tror på, at der bliver fred i Syrien foreløbigt. De udfordringer vi ser og har set bliver ikke mindre, hvis man lægger op til en svækkelse af den nuværende lovgivning,« siger Martin Geertsen.

Martin Geertsen mener også, at svenske Frederik Reinfeldt er helt gal på den.
Martin Geertsen mener også, at svenske Frederik Reinfeldt er helt gal på den. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Dermed afviser han også Frederik Reinfeldts kritik af den danske regerings lovforslag om at gøre opholdstilladelsen midlertidig for krigsflygtninge, der ikke er individuelt forfulgte. Og Frederik Reinfeldt lægger, ifølge Politiken, generelt ‘kant til dem, som synes, at trygheden ligger i, at vi er ens, skal være homogene og holde dem væk, som er anderledes’.

Socialdemokraternes Mette Reissmann melder også hus forbi:

»Jeg vil ikke blande mig i, hvad de gør i Sverige. Jeg er optaget af, hvad der er bedst for Danmark - og der er linjen meget klar: Vi tager ansvar for at finde en balance, hvor vi på den ene side viser forståelse for det ansvar, vi har for de flygtninge, der banker på vores dør. Og på den anden side har vi en realistisk tilgang til de udfordringer, som asyludfordringen indebærer for det danske samfund. Derfor har vi en stram politik. Vi insisterer på at kunne integrere dem, der kommer ind. Og det kommer vi ikke til at ændre på,« siger hun.

Men gør hans kritik ikke et indtryk på dig?

»Reinfeldt har tidligere ment, at Sverige skulle være en humanistisk stormagt. Det må svenskerne selv om.«

Kunne en dansk socialdemokrat ikke også mene, at Danmark skulle være en humanistisk stormagt?

»Nej, den ambition har vi ikke. Vi har en ambition om at gøre det, der er rigtigt for Danmark. Det er at finde en ballance, og det er derfor, vi har et lovforslag, der går på, at vi vil stramme asylpolitikken. Vi er ikke svenskere. Vi er danskere,« siger Mette Reissmann til BT.

Også hos Dansk Folkeparti fejes Frederik Reinfeldts kritik af bordet. Til TV2.dk siger Dansk Folkepartis udenrigspolitiske ordfører, Søren Espersen:

»Det er fuldstændig vanvittigt, og jeg er glad for manden ikke er statsminister mere. De asyl-ansøgere, der opnår fast opholdstilladelse efter tre år i Sverige, kan jo frit rejse til Danmark. Det er spørgsmålet, om vi på den måde kan blive ved med at acceptere fri passage mellem Sverige og Danmark. Det er en trussel mod Danmark.«