Enhedslistens politiske frontfigur, Johanne Schmidt-Nielsen, kan på grund af valgudskrivelse før partiets årsmøde stille op til Folketinget.

Når statsminister Helle Thorning-Schmidt klokken 11 onsdag udskriver valg til Folketinget, giver hun også Enhedslistens stemmesluger, politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), chancen for at få genvalg.

Dermed bliver en af de mest markante skikkelser i rød blok en del af valgkampen. På grund af partiets rotationsprincip ville Johanne Schmidt-Nielsen ikke have haft mulighed for at stille op, hvis valget var blevet udskrevet efter partiets årsmøde, der skulle have været afholdt 5.-7. juni.

Selv vil Johanne Schmidt-Nielsen dog ikke gisne om effekten af sit kandidatur.

»Jeg er glad for at få lov til at stille op. Hvis vælgerne vil have mig, så er jeg klar til at kæmpe videre inde på Christiansborg,« siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

For Enhedslisten kommer valgkampen til at handle om at sikre, at Lars Løkke Rasmussen (V) ikke kommer tilbage i Statsministeriet, fortæller Johanne Schmidt-Nielsen. Samtidig vil partiet trække Helle Thorning-Schmidt i en mere rød retning.

»Jeg tror, de fleste har lagt mærke til, at Helle Thorning-Schmidt har ligget meget til højre. Det kræver et stærkt Enhedslisten at sørge for at trække i den rigtige retning og prioritere fællesskabet,« siger den politiske ordfører.

Ved valget i 2011 fik Enhedslisten netop et historisk godt resultat. En del af den fortjeneste kan tilskrives Johanne Schmidt-Nielsen, der høstede godt 47.000 personlige stemmer. Hun afviser dog at spå om, hvad hendes tilstedeværelse betyder for partiets chancer for at komme styrket ud efter et valg.

»Jeg er sikker på, at partiet ville have klaret sig godt også uden mig på stemmesedlen,« siger hun.

Partiets gruppeformand, Stine Brix (Ø), vil dog gerne løfte sløret for betydningen af, at Johanne Schmidt Nielsen stiller op.

»Det betyder rigtig meget for os, at hun er med, for hun er en hammerdygtig politiker, og hun er et rigtig vigtigt kort for os,« hun til BT.

Ifølge Berlingske Barometer, der er et vægtet gennemsnit af de seneste 30 dages meningsmålinger, står Enhedslisten i til 16 mandater. Ved valget i 2011 fik partiet 12 mandater.