Den nye udlændingeaftale vil betyde mangel på hænder i servicesektoren som hoteller og rengøringsbranchen, advarer flere arbejdsgivere.

Regeringen og Dansk Folkeparti vil gøre det endnu sværere at blive familiesammenført for udlændinge med lave uddannelser.

Men det vil mærkes på arbejdsudbuddet, frygter formanden for hotel-, restaurant- og turisterhvervets brancheorganisation, Horesta.

- Den nye udlændingeaftale vil betyde, at der kommer færre lavtuddannede til landet. Og det vil ramme min branche, siger Jens Zimmer Christensen, der ud over at være Horesta-formand bestyrer Hotel Maritime i København.

Horesta-formanden ser dog lys for enden af tunnelen. I forrige uge nedlagde Vestas danske arbejdspladser i stor stil, og de fyrede kan muligvis omskoles til hotelbranchen, håber Jens Zimmer Christensen.

- Men på længere sigt - omkring år 2025 - vil den demografiske udvikling betyde, at vi vil mangle arbejdskraft på lige fod med alle andre brancher, siger Jens Zimmer Christensen.

Hos rengøringsgiganten ISS, hvor 40 procent af de ansatte er nydanskere, kalder man udlændingeaftalen for "en blandet pose bolsjer".

- Det er positivt, at man kigger på ansøgernes beskæftigelse. Men det øgede uddannelseskrav er for firkantet. Det udgør en stor udfordring for os i servicesektoren såvel som i detailhandlen, siger ISS's HR-direktør, Finn Vestergaard.

Ligesom Horestas formand ser han en åbning ved at hyre fyret arbejdskraft fra produktionssektoren. Men danske ufaglærte er generelt langt mindre omstillingsparate end nydanskere, siger arbejdsmarkedsforsker Christian Lyhne Ibsen fra Københavns Universitet.

- Der er grund til bekymring i servicebranchen, hvor arbejdstagerne i mindre og mindre grad er danskere. Danskerne er i gang med at uddanne sig væk fra de ufaglærte job, siger han og fortsætter.

- Det er fint for industrien, som bare flytter produktionen til udlandet, men det er endnu en udfordring for servicesektoren, siger Christian Lyhne Ibsen.

/ritzau/