S-formand Mette Frederiksen og resten af den socialdemokratiske partitop får nu hård kritik fra dele af partiets bagland, skriver DR Nyheder.

Det sker efter at partiet tirsdag lagde stemmer til Venstre-regeringens særdeles omdiskuterede asylstramninger.

»De stramninger, man er gået med på, er så kraftige, at man ender med at kvæle barnet, og det er ikke humant,« siger Preben Etwil, formand for Socialdemokraterne i Rudersdal Kommune, til DR Nyheder.

Han har selv oplevet to partimedlemmer i lokalforeningen, som for nylig har meldt sig ud af Socialdemokraterne som direkte konsekvens af, at partiet støtter de netop vedtagne asylstramninger.

»Det er begyndt at ulme. Jeg snakker med mange almindelige socialdemokrater, og de har svært ved at forstå den politik, vi er inde på. Og det er rigtig svært at forklare, hvordan det stemmer overens med socialdemokratiske grundholdninger. Jeg har det princip, at det, der ikke kan forklares, kan ikke forsvares,« siger Preben Etwil.

Hos Socialdemokraterne i Brønderslev oplever kredsformand Bo Byrial Nielsen ligeledes medlemmer forlade partiet i protest.

»Vi oplever lige nu, at medlemmer simpelthen melder sig ud på grund af udlændingepolitikken. Der er vi gået for vidt, mener de. Og det mener jeg egentlig også. Socialdemokraterne på Christiansborg skal ikke lægge stemmer til flere af regeringens stramninger,« siger Bo Byrial Nielsen.

I det socialdemokratiske bagland er det i høj grad stramningerne på familiesammenføringsområdet, der vækker vrede. Fremover skal flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus i Danmark vente tre år, før de har ret til at søge om familiesammenføring, hvor de tidligere kunne nøjes med at vente et år.

»Særligt stramningen omkring familiesammenføring virker meget, meget umenneskelig,« siger Henrik Fjeldgaard, der er formand for Socialdemokraterne i Silkeborg Sydkredsen og ligeledes sidder i regionsrådet i Region Midtjylland.

»Når man ser billeder nede fra de der forfærdelige områder og samtidig skal forestille sig børn og forældre være skilt ad i tre år, får jeg det meget dårligt, og jeg kan slet ikke forstå, at vores parti skal være med på den galej,« siger han.

Sådan lyder det også fra lokale socialdemokrater på Bornholm:

»Det er så sandelig ikke noget, jeg er stolt af. Jeg tror ikke, at de nye familiesammenføringsregler gavner. Tværtimod,« siger Bjarne Carsten Westerdahl, S-kredsformand i Aakirkeby.

DR Nyheder har talt med i alt 20 socialdemokratiske kreds- og lokalformænd, hvoraf 12 er kritiske over for partiets nuværende asyl- og flygtningepolitik, mens fem bakker op om linjen. Tre ønsker ikke at kommentere.

På Christiansborg møder kritikken fra S-baglandet forståelse hos politisk ordfører Nicolai Wammen.

- Det er naturligt, at der i et parti er en diskussion om så svære spørgsmål, og det er der altså også hos Socialdemokraterne. Men vi har lagt den kurs, som vi mener, er rigtig. Hvor vi på den ene side hjælper mennesker i nød, men også tager højde for, at antallet betyder noget, hvis vi som velfærdssamfund skal kunne følge med, siger Nicolai Wammen.