Beslutningen om at sende den græske redningspakke til folkeafstemning er kommet på dagsordenen i Norden.

Grækenlands premierminister, Georgios Papandreous, beslutning om at udskrive folkeafstemning om redningspakken er en demokratisk ret, men det er ikke befordrende for den økonomiske stabilitet i Europa.

Det er den generelle holdning blandt de fem nordiske statsministre, der har holdt pressemøde forud for Nordisk Råds session i København. Selv om der er en række nordiske emner på dagsordenen, så fylder udviklingen i Grækenland en del.

- Det er jo i første ombæring udtryk for græsk indenrigspolitik, men det er klart, at det udløser stor usikkerhed. Det bliver et stort spørgsmål, hvad der kommer til at ske uanset udfaldet, siger Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt.

Finlands statsminister, Jyrki Katajainen, betegner Papandreous beslutning som et overraskende skridt og understreger, at det bestemt ikke er godt for stabiliteten i eurozonen.

Ingen af de nordiske regeringsleder tør at give nogen sikre bud på, hvad et græsk nej til redningspakken vil kunne indebære i den yderste konsekvens.

- Grækenland er et demokrati og i sin gode ret til at udskrive folkeafstemninger. Men helt nøgternt må jeg konstatere, at det i hvert fald ikke vil skabe mere ro om den europæiske økonomi og gældssituation, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S)

Hun mener at ville vide, at folkeafstemningen skal finde sted i begyndelsen af 2012. Hun regner derfor med, at spørgsmålet vender tilbage til det europæiske bord omkring det tidspunkt, Danmark overtager EU's formandskab.

- Det danske formandskab i første halvdel af 2012 har også en række opgaver, der skal løses. Det er nødvendigt at samle op efter den gældskrise, vi diskuterer på nuværende tidspunkt, siger statsministeren, der føler, at der er store forventninger til det danske formandskab.

/ritzau/