S-formanden er "utvetydigt" imod den "kvindefjendske" burka og er klar til at diskutere et forbud.

Randers. Dansk Folkeparti vil fremsætte et forslag, der skal forbyde de muslimske klædedragter burka og niqab.

Selv om Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, ikke bryder sig om dragterne og deres signaler, vil hun ikke med det samme erklære støtte til forslaget.

- Min indstilling til burkaer er fuldstændig klar og utvetydig: Jeg synes, det er så undertrykkende og så kvindefjendsk. Det hører på ingen måder hjemme i Danmark - og heller ikke i nogen andre samfund, siger Mette Frederiksen.

- Så jeg synes klart, vi skal diskutere, hvordan vi forholder os til det, fordi der givet vil komme mere og mere af det. Om vi så skal lovgive, det vil jeg gerne diskutere også med regeringen for det har også nogle problemer i sig.

Spørgsmål: Det lyder meget til, at I hælder til et forbud?

- Jeg siger, at jeg gerne vil diskutere med regeringen, hvordan vi gør det konkret, siger S-formanden.

- For jeg kan sagtens se nogle dilemmaer forbundet med, at en kvinde kommer gående i noget tøj hvad stiller man så op? Man skal også kunne håndhæve lovgivningen.

Ligesom Socialdemokratiet har regeringen heller ikke lagt sig fast på, om den vil stemme for burka-forslaget fra sit støtteparti.

De Konservative vil gerne forbyde burkaen, men Liberal Alliance er inderligt imod og kalder forslaget for ren symbolpolitik.

Venstre har endnu ikke taget stilling. Mens udlændingeordfører Marcus Knuth (V) er tilhænger af et forbud, diskuteres spørgsmålet fortsat i folketingsgruppen.

På pressemødet efter partiets sommergruppemøde fredag slog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fast, at regeringen vil tage stilling, før DF-forslaget skal behandles i Folketingssalen.

Et liberalt argument mod et forbud lyder, at staten ikke skal blande sig i, hvordan befolkningen går klædt. Men det giver Mette Frederiksen ikke meget for:

- Man kan ikke med det liberale flag i hånden sige, at folk må gøre, som de vil. Vel må de ej, når det er så undertrykkende, siger hun.

Diskussionen om burkaer og et muligt forbud har været diskuteret i flere omgange.

Spørgsmålet har fået ny vind under vingerne, efter Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol for nylig har afgjort, at den belgiske stat gerne må lovgive imod, at folk har beklædning på, der dækker ansigtet.

/ritzau/