Markant SFer er død

Tidligere medlem af Folketinget (SF), Ebba Strange, er død, 83 år.

Ebba Strange blev børnehavepædagog 1950. Frem til 1961 arbejdede hun i københavnske institutioner, hvorefter hun videreuddannede sig til børne- og forsorgspædagog og flyttede til Århus, hvor hun bl.a. var lærer på Socialpædagogisk Børnehaveseminarium. 1971-76 var hun kursusleder på Danmarks Lærerhøjskole.

Ebba Strange var medlem af DKP fra 1950 indtil 1959, da hun fulgte Aksel Larsen over i SF. Hun var medlem af Folketinget 1973-94, valgt i Århus Amt, og 1977-91 partiets gruppeformand. Ebba Strange blev født i Flensborg af danske forældre og blev moderløs som toårig, men faderen anede uråd om den politiske udvikling i Tyskland og flyttede i 1933 familien nordpå over grænsen til Bredebro, hvor der også dagligt måtte tages stilling til dansk kontra tysk. Spændingerne i grænselandet blev karakterdannende.

For Ebba Strange, der i mange år var SFs myndige og loyale veteran, var der ingen tvivl om, at familien i den gryende nazitid blev nødt til at tage stilling og vælge side.

Ebba Strange var tidligt politisk vakt. Men i 1958 valgte hun DKP fra og var med i det nystiftede SF fra 1959, og her blev hun efter Aksel Larsen-æraen det forbindende led med den store autoritet og det markante blik over brillerne. Mens den store rorgænger, Gert Petersen, på broen stod for visionerne, var hun den, der med kløgt, varme og loyalitet fik maskinrummet til at fungere - bl.a. under partiets voldsomme interne magtkampe i 1970erne.

Også efter folketingstiden sluttede 1994 havde Ebba Strange utallige tillidsposter, bl.a. med stor interesse for Sydslesvig. Som pensionist nød hun bare at være privat hjemme i rækkehuset i Århus-forstaden Tranbjerg - med natur, kunst og kultur samt med børn og børnebørn.

Lige nu på BT PLUS

Mode og skønhed
Effektivt 14 dages video trænings- program

Effektivt 14 dages video trænings- program

07/08
Mode og skønhed
Kom i form på hjul - på 8 uger

Kom i form på hjul - på 8 uger

29/04
Mode og skønhed
2,5 pct: Historisk lån på gaden

2,5 pct: Historisk lån på gaden

26/08
Mode og skønhed
Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

15/08