Danske kommuner vil gerne hjælpe med at kickstarte økonomien, men det kræver ændringer af låneregler, siger KL

Den danske økonomi skal "kickstartes", står der i grundlaget for den nye regering.

Det skal blandt andet ske ved at styrke beskæftigelsen gennem en fremrykning af investeringer i landets kommuner.

Regeringen vil skyde penge i veje og jernbaner, renovering af skoler og give nedslidte boligområder et tiltrængt løft.

Ifølge Kommunernes Landsforening, KL, er man rundt om i landet allerede godt i gang med at realisere et historisk højt anlægsniveau, men kan levere endnu mere, hvis regeringen giver bedre muligheder for at planlægge og gennemføre investeringerne.

- Der er reelt tale om et uhensigtsmæssigt og administrativt tungt puljetyranni, siger KL's formand, Jan Trøjborg om reglerne, som i dag kun tillader automatisk låneadgang til enkelte specifikke investeringer, for eksempel opførelse af kommunale ældreboliger.

For at låne penge til andre investeringer skal kommunerne bruge tid og kræfter på at skrive ansøgninger, som embedsmændene i Økonomi- og Indenrigsministeriet derefter skal behandle.

- Derfor ved kommunerne typisk først længe efter, at deres budgetforhandlinger for det kommende år er startet, om de kan lånefinansiere investeringer.

- Det skaber stor usikkerhed, siger Jan Trøjborg og understreger, at KL ønsker større valgfrihed for kommunerne i forhold til, hvor investeringerne skal sættes ind.

Lånepuljerne til kommunerne er næsten altid ét-årige puljer - altså dækker de kun udgifter i ét år.

Og det hæmmer kommunernes muligheder, mener KL.

- Inden spaden stikkes i jorden, skal der gennemføres planlægning, arkitektkonkurrencer, udbud af entreprenørkontrakter med videre, og først derefter skal byggeriet opføres.

- Det tager altså tid. Tid som det nuværende puljetyranni ikke tager højde for, siger Jan Trøjborg.

/ritzau/