Der var ikke kun svedende varmt udenfor i parken ved Hotel Maribo Søpark på Lolland. Temperaturen var også høj inde i mødelokalet på hotellet, hvor Venstre holdt sommergruppemøde.

Her skulle folketingsgruppen enes om Venstres udlændingeudspil, og det gik ikke stille af.

Selv om formanden Lars Løkke Rasmussen forsvarede sin politiske ordfører Inger Støjberg og bakkede op om hendes kronik for nylig, var der stor vrede blandt mange gruppemedlemmer over kronikken. Og kritikken fik frit løb, fortæller kilder i gruppen til BT.

Forhistorien er, at Inger Støjberg skrev en kronik i Berlingske 28. juli, hvor hun skrev, at muslimer skaber større problemer i Danmark end andre udlændinge.

’Det er ikke nødvendigt at stille samme krav til alle udlændinge, for i hovedreglen er det sådan, at der er stor forskel på evnen og viljen til integration, alt efter om det er en kristen amerikaner eller svensker og en muslimsk somalier eller pakistaner, der kommer hertil,’ skrev Støjberg blandt andet.

Kaffen galt i halsen

Det fik en del Venstre-folk til at få morgenkaffen i den gale hals. De bryder sig ikke om, at man gør forskel på folk pga. religion.

’Naturligvis er kravene de samme, uanset hvor man kommer fra og uanset hvilken religion, man har. Ligeså naturligt vil det være nemmere for en, der kommer fra en kultur, der minder om den danske, at leve op til kravene, end det vil være for en, der kommer fra en kultur, der er meget forskellig fra den danske. Det ændrer ikke på, at kravene til de to må og skal være de samme. Og at opfyldelse af kravene er en forudsætning for at være en del af det danske samfund’, skrev Jakob Ellemann-Jensen på Facebook.

Læs også: Ny måling sender blå blok tilbage i førersædet: En spand koldt vand til Thorning

Også den tidligere socialminister Eva Kjer Hansen var utilfreds. Hun advarede på Twitter mod at ’appellere til folks indre svinehund’, ligesom hun opfordrede til at ’stille krav, og det ens for alle’.

Også Jens Rohde og Birthe Rønn Hornbech har kritiseret forslaget. Og kronikken medførte at det ufærdige udlændingeudspil fra Venstre, som var skrevet af Søren Pind, Karsten Lauritzen og Jan E. Jørgensen, blev lækket til pressen til stor irritation for de tre, der nu ikke havde mulighed for at fremlægge forslaget på en normal måde.

Men trods knubbede ord fik ledelsen sin vilje. Alle undtagen en bakkede til sidst op om forslaget ’Danmark - for dem der kan og vil’, efter forskellige mindre justeringer, bl.a. af indtægtsgrænserne.

Lars Løkke Rasmussen var på pressemødet nødt til at fastslå, at der var ’røget en finke af panden’ i Støjbergs kronik, men han ville ikke uddybe det nærmere.

Balancerede på en knivsæg

Han var nødt til at balancere på en knivsæg for at bakke op om Inger Støjberg, men samtidig imødekomme de mange kritikere af hende. Hele folketingsgruppen stod helt usædvanligt samlet om journalisterne og fulgte nøje med i pressemødet. Nogle politikere havde sagt til journalister, at de ikke ville udtale sig om sagen før efter pressemødet. De ville åbenbart lige se, hvordan det spændte af.

- Inger Støjberg har i det offentlige rum skabt en integrations- og udlændingedebat, som har været der hele tiden i samfundet, men som ikke har været der i medierne i nogen nævneværdig grad. Og det er vigtigt. Regeringen har lempet udlændingepolitikken 31 gange. Og det koster en milliard, som vi godt kan bruge på noget andet, sagde Lars Løkke.

Den ene Venstre-mand, der afviser at bakke op, er socialordfører Eyvind Vesselbo.

- For mig er det helt fundamentalt at man ikke skal gøre forskel på folk. Og det synes jeg man gør, når man gør forskel på forskellige lande. Det kan jeg ikke støtte som liberal politiker, siger Eyvind Vesselbo.

Udspil om integration

Netop Eyvind Vesselbo skal også komme med et udlændingeudspil, nemlig om Venstres integrationspolitik sammen med integrationsordfører Martin Geertsen og ligestillingsordfører Fatma Øtkem. Det vil sandsynligvis blive meget blødere end det hårde udspil omkring adgangen til Danmark. Men det skal også omfatte problemer som bander, kriminelle efterkommere, radikalisering, udsatte boligområder, EU-samarbejde om illegale immigranter og meget mere.