EU-landene vil styrke grænseagenturet Frontex og sætte fart på hjemsendelsen af afviste asylansøgere, men lover samtidig mere hjælp til Syriens nabolande.

EU: På et møde i Luxembourg er EU-landene torsdag blevet enige om at sætte mere fart på hjemsendelsen af afviste asylansøgere. Ved samme lejlighed diskuterede ministrene oprettelsen af en fælles EU-grænsestyrke, der skal hjælpe landene i de ydre grænseområder med at håndtere de hundredetusinder, der flygter fra borgerkrigen i Syrien. Det skriver Reuters.

Den tyske delstat Bayern, der har modtaget over 200.000 migranter, har truet med at trodse kansler Merkels regering i Berlin og begynde at sende flygtninge tilbage til Østrig. Den østrigske indenrigsminister advarer derimod mod grænseoptøjer, hvis sydtyskerne gør alvor af truslen om at begynde at sende flygtninge tilbage over grænsen.

EU-lederne blev på mødet i Luxembourg enige om en erklæring, der opfordrer medlemsstaterne til at sikre, at afviste asylansøgere faktisk forlader landet. Sidste år blev der givet 470.000 udvisningsordrer, men kun 40 procent af disse blev faktisk håndhævet.

EU-ministrene vil dog ikke sætte tal på antallet af fremtidige deportationer.

»Det er svært at sende folk tilbage, men vi kan kun tilbyde husly og hjælp til de flygtninge, der har brug for beskyttelse, hvis dem, der ikke har brug for beskyttelse, bliver sendt hjem hurtigt,« siger den tyske indenrigsminister, Thomas de Maiziere, ifølge Reuters.

EU-ministrene lover dog samtidigt at øge både den humanitære og den økonomiske hjælpe til Syriens nabolande og landene på flygtningeruten på det vestlige Balkan. Det er især Tyrkiet, Jordan og Libanon, der vil få gavn af hjælpen.