EU-ekspert Marlene Wind undrer sig over, at Nicolai Wammen ikke mere tydeligt har argumenteret for behovet for lynreformer. Hun kalder krisen et godt argumentet for at skrue op for processen.

Europaminister Nicolai Wammen (S) vil under det danske EU-formandskab styre uden om de normale procedurer i EU for at kunne lynvedtage politiske reformer.

Det kan være fornuftigt i en tid med krise, lyder det fra Marlene Wind, professor ved Københavns Universitet, der dog undrer sig over, at der fra ministerens side ikke har været en større åbenhed omkring, hvordan man har tænkt sig at gribe det an.

- Man kan godt sige, at det er stemningen i EU i øjeblikket, at man lidt sætter demokratiet på stand by og sætter mere fokus på at få gang i væksten, og få skabt job og få det indre marked styrket, frem for at man sætter de procedurer, man normalt benytter sig af, højest, siger hun, efter Politiken i dag har bragt historien om, at Wammen under det danske formandskab vil styre uden om den langsommelige demokratiske proces i Europa-Parlamentet for at sikre, at blandt andet et direktiv om energibesparelser og en række direktiver i forbindelse med det indre marked, bliver vedtaget hurtigst muligt.

Professoren undrer sig dog over, at ministeren ikke mere tydeligt har argumenteret for, at lynprocessen er nødvendig.

- Politikerne må på banen. Det mest alvorlige her er, at vi ikke har set Nicolai Wammen eller nogle af politikerne argumentere for at fremsætte det her som et nødvendigt onde. Det er som om, det bliver lusket ind ad bagdøren. Jeg har i hvert fald ikke hørt ham eller andre politikere være ude i medierne og sige, at på grund af krisen er vi nødt til at gøre sådan her, og det er vi ret sikre på, at befolkningerne har forståelse for. Det, synes jeg, ville have været mere ærligt spil, siger Marlene Wind, der dog understreger, at der ikke er noget kontroversielt ved Wammens ønske om lynreformer.

- 80 pct. af alt lovgivning med Europa-Parlamentet går igennem ved første læsning, altså det, der svarer til første behandling i Folketinget. For eksempel vedtog man også de finanspolitiske stramninger i første læsning, og det har ikke noget at gøre med, at Europa-Parlamentet ikke har indflydelse, for det har indflydelse og kan til enhver tid sige nej, siger hun.

Europaminister Nicolai Wammen har tidligere i dag afvist, at han ikke har talt åbent om ønsket om en lynproces.

- Jeg har både i forhold til parlamentet og i flere interviews givet udtryk for, at jeg gerne ser, at vi arbejder så hurtigt som muligt med respekt for de demokratiske beslutningsprocesser. Der er brug for, at Europa er i arbejdstøjet, og at vi får truffet beslutninger, siger han.