Rutinerede politikere får en guldrandet pensionsordning, hvis de når at sidde 20 år i Folketinget. Det fastslår forsikringsselskaberne og pensionskassernes brancheorganisation Forsikring & Pension i en ny beregning.

Efter 20 år på tinge har en folketingspolitiker krav på 341.820 kr. årligt resten af livet. Hvis politikeren selv skulle have sparet op til den pension, skulle han eller hun have indbetalt op mod 60 pct. af sin løn. Det viser Forsikring & Pensions beregning, der kårer politikernes guldrandede tilsagnpensioner som Danmarks bedste pensionsordning.

ER POLITKERNES PENSIONER RIMELIGE? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Har en politiker siddet 20 år i Folketinget, giver det en livslang pension med en årlig udbetaling på 341.820 kr. Skulle politikerne skrue en tilsvarende ratepension sammen med en udbetalingsperiode på 15 år og ligeså høje udbetalinger, så skulle de hvert år indbetale knap 60 pct. af deres løn til pension i de 20 år – eller 344.000 kr. SE LISTEN: Kendte politikere der har hævet pension siden de var 60 SE BILLEDERNE: så meget får de kendte politikere i pension En politiker modtager et vederlag på 592.000 om året for at sidde i Folketinget. 

- Den pensionsordning, som et medlem af Folketinget har, må siges at være ganske god, siger Steen Ragn, aktuar og direktør i konsulenthuset SB Aktuar. - MF’ernes pensionsordninger indeholder flere lukrative goder: Dels er der en hurtig optjening. De er fuldt lønregulerede – hvis lønnen stiger for folketingspolitikerne, så stiger pensionen også for de tidligere MF’ere, der er på pension. Og så er de sikret den samme livslange ydelse, uanset hvordan levealderen ellers udvikler sig. Den risiko ville du ikke se noget almindeligt pensionsselskab tage, siger han til nyhedsbrevet Fronter. Men ifølge samfundsforsker og lektor i statskundskab ved Aalborg Universitet, Johannes Andersen, skal vi ikke være forargede over, at politikerne har en guldrandet pensionsordning: - Der er stadig et gab mellem den lønpakke, som en politiker får og det, de kan tjene i en organisation eller i det private erhvervsliv. Det værste, vi kan gøre, er at gøre det uattraktivt at stille op til Folketinget, siger Johannes Andersen. Sådan ser den uafhængige økonomiske rådgiver Susanne Arvad ikke på det. Hun mener, at det er kritisabelt, at der så stort et skel mellem den pensionsordning, som folketingspolitikerne har pr. automatik, og de ordninger som almindelige lønmodtagere kan skrue sammen. - Naturligvis skal politikerne have ordentlige løn- og pensionsforhold. Men det er påfaldende, at politikerne ikke selv rammes af de lofter, som mange almindelige pensionsopsparere begrænses af. Vi har lofter på både rate- og kapitalpension, og inden længe ryger livrenter måske også ind under 100.000-kroners-loftet. Det giver ikke mening, når vi både lever længere og ikke mindst bedre, siger Susanne Arvad.

Hvad synes du om politikernes pensionsordninger? Er de rimelige?

Deltag i debatten under artiklen. De bedste indlæg bliver bragt i B.T.