Danskerne er dybt splittede i spørgsmålet om euroen efter den økonomiske krise i Grækenland. Det viser ny undersøgelse af Catinét for Ritzau.

Den økonomiske krise i Grækenland og deraf faldende aktiemarker over hele verden har for alvor splittet danskerne i spørgsmålet om euroen. Et spinkelt flertal er dog fortsat klar til at indføre den fælles mønt i Danmark.

Det viser en ny undersøgelse, som Catinét har lavet for Ritzau blandt 1002 danskere.

Her svarer 45 procent af danskerne, at de vil stemme ja, hvis der var folkeafstemning om euroen i morgen, mens 43,2 procent vil stemme nej. 11,2 procent ved ikke, hvor de vil sætte deres kryds.

Den tætte måling viser et billede af tvivl og forvirring om den finansielle krise og euroens skæbne, siger EU-ekspert Marlene Wind, professor ved Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet.

- Der kommer ingen meldinger fra de politikere, som tror på euroen, og den dybe tavshed skaber total forvirring hos danskerne. Folk ved ikke, om det er godt eller skidt, at euroen er blevet reddet med en milliardstor hjælpepakke, siger Marlene Wind.

EU-ekspert og lektor ved Aarhus Universitet Derek Beach er overrasket over, at krisen ikke har skabt en langt mere negativ stemning hos danskerne. Men han forklarer, at der er forskel på en meningsmåling og en afstemning.

- Det er som, når du ser en pige på strøget og tænker: Hun er da lækker. Men når I står og skal giftes, tænker du dig lidt mere om. Det gør mange danskere også, når det kommer til en reel afstemning, siger Derek Beach.

Han påpeger, at sidst, der var en større økonomisk krise i efteråret 2008, faldt tilslutningen til euroen med fem til seks procent, men at det rettede sig op efter nogen tid.

I en tilsvarende måling foretaget af Megafon for TV2 og Politiken siger et flertal på 50 procent af danskerne dog nej til euroen. 43 procent siger ja.

/ritzau/