Danmark burde ikke diskutere militærsamarbejde med Bahrain, mens danske statsborgere sidder fængslet i diktaturstaten, siger leder af Bahrain Center for Human Rights Maryam al-Khawaja.

Det er forkasteligt, at den danske forsvarschef Peter Bartram i denne uge har mødtes med den øverstbefalende for militæret i diktaturstaten Bahrain. Og den danske regering bør tage afstand fra Bahrains regering. Det mener Maryam al-Khawaja, leder af Bahrain Center for Human Rights, hvis far og søster begge sidder fængslet i landet.

»Det er ikke blot krænkende, at et sådan møde finder sted, og at man taler om militært samarbejde, mens to danske statsborgere sidder fængslet i Bahrain. Som dansk statsborger føler jeg mig også krænket over, at den bahrainske regering viser så stor foragt for den danske regering. De lavede en aftale i 2012 om, at min far skulle løslades. Og Danmark sendte endda nogen af sted for at hente ham hjem,« siger hun.

Faderen Abdulhadi al-Khawaja, systemkritiker og tidligere leder af Bahrain Center for Human Rights, blev i 2011 idømt en livstidsdom for at have deltaget i demonstrationer for frihed og rettigheder til Bahrains befolkning. I fængslet er han blevet udsat for systematisk tortur. Trods aftalen med Danmark besluttede Bahrain i sidste øjeblik ikke at løslade ham.

»Derefter gik Bahrains regering til den yderlighed, at de skrev på Twitter - ikke engang i en officiel erklæring - at udenlandske ambassadører ikke skal blande sig i Bahrains interne anliggender. Når den danske regering er villig til at acceptere så fornærmende opførsel fra Bahrains regering for derefter at tale om militært samarbejde, må vi som danske statsborgere træde et skridt tilbage og spørge os selv, hvorfor vores regering accepterer den slags«.

Maryam al-Khawaja siger, at hun som minimum havde forventet, at den danske regering havde taget afstand fra en udtalelse fra Bahrain om, at militærlederne har diskuteret de to landes fremragende forhold og fortsatte militærsamarbejde:

»Men vi har ikke set noget fra regeringen, og det er meget skuffende«.

Søsteren Zainab al-Khawaja er fortsat fængslet for at have kritiseret regimet og Bahrains konge, Hamad Al Khalifa. Hun skulle have været løsladt 13. februar, men det er ikke sket. Hun har tidligere fået en dom på yderligere fire måneders fængsel, som er blevet underkendt. Maryam al-Khawaja frygter nu, at dommen vil blive implementeret.

Fredag var treårsdagen for den folkelige opstand, som udsprang i februar 2011 af Det Arabiske Forår, og som er blevet knust af sikkerhedsstyrker med hjælp fra saudiarabisk militær.

Bahrain Center for Human Rights har ifølge Maryam al-Khawaja dokumenteret 59 anholdelser torsdag og fredag, men det faktiske tal er ifølge hende højere, og adskillige er kommet til skade.

»Sikkerhedsstyrkerne har sat kæmpe cementblokke og pigtråd op om boligområder for at forhindre beboerne i at forlade områderne for at protestere på hovedvejene. Det gør det samtidig lettere at kontrollere demonstrationer inde i boligområderne og at foretage anholdelser, da det ikke rigtig er muligt at flygte«.

»Danmark har generelt ført en god linje i forhold til Bahrain. Så vi håber, regeringen ikke mindst i EU-regi fortsat vil presse på for forbedringer af menneskerettighedssituationen og forklare mødet, som Bahrain brugte i PR-øjemed«.