Køerne ved byttedisken i butikkerne er skrumpet i år - til gengæld dyrker danskerne deres yndlingshobby: Tilbudsjagten

Vi ventede os det store byttekaos og kilometerlange køer i butikkerne i storcentret City2 i Taastrup, hvor vi lørdag ved frokosttid troppede op for at skrive om dagen, hvor danskerne traditionelt har byttet julegaver som var det en olympisk disciplin. Men overraskelsen var stor - byttekøerne var små - næsten forsvindende.

Til gengæld var købelysten hos kunderne stor. Gule skilte forsøger at lokke med de bedste rabatter: 70 procent, 30 procent - køb 2 få 3.

Udsalget har fået taget i kunderne. Julens svigtende julesalg er næsten glemt hos butikscheferne, der melder om masser af kunder.

For vi har tilsyneladende sparet på julegaverne for at få råd til udsalget.

Byttekassen er tom
Hos legetøjskæden BR, står personalet bag de fire byttekasser og keder sig. Men fra butikkens eneste almindelige kasse, der skal tage sig af indkøbene, slanger køen sig mindst 15 meter rundt i butikken.

Også hos Bauhaus, Punkt1 og i tøjbutikkerne står det klart. Udsalgsjagten er gået ind.

- Det ser rigtig godt ud. Vi har stort set ikke byttet noget i dag - men vi har haft masser af kunder til udsalgsvarerne. Der er mere travlt end sidste år, siger Anders Veggerby, der er butikschef i Punkt 1.

Hans nabo i centret - butikschef Michael Hansen fra modebutikken Deres - istemmer:

- Jeg tror, at danskerne har købt færre gaver og derfor ramt mere rigtigt. Og så er der ikke så meget, der skal byttes. Til gengæld er der penge til udsalget. Og det er virkelig noget, der kan mærkes. Danskerne er blevet meget mere bevidste om prisen og det gode tilbud. Selv i de københavnske butikker, hvor tilbudsskiltene allerede kom op at hænge i vinduerne i begyndelsen af december, er det udsalg og ikke varebytning, der trækker i kunderne.

Og tilsyneladende har forbrugerne flere penge at bruge af, end eksperterne spåede i begyndelsen af måneden.

- Der er rigtig mange, der har købt det rigtige i år. Så der bliver ikke byttet så meget som de tidligere år. Til gengæld kan vi se, at der er mange, der har sparet på pengene og nu har råd til udsalget. Der er flere, der køber til sig selv nu, siger direktør for Illums Bolighus Henrik Ypkendanz.