66-årige Jens Christian Højmark flyttet 235 kilometer mens han lå i respirator.

'Kære Jens. På grund af pladsmangel er vi i ­aften nødt til at overflytte dig til Vejle Intensiv Afdeling. Fortsat god bedring.'

SE JENS CHRISTIAN HØJMARKS 235 KM. LANGE REJSE

Den korte hilsen fra personalet på Odense Universitetshospital nåede 66-årige Jens Christian Højmark aldrig selv at læse.

Forrige mandag blev den skrevet ind i hans journal-dagbog på sygehuset i ­Odense.

Samme aften blev han i dybt bevidstløs tilstand trillet i respirator ind i en ambulance, kørt de godt 75 km til Jylland via Lillebæltsbroen og afleveret på Vejle Sygehus.

Dagen efter blev han trods sin koma igen sendt ud på halvanden times kørsel på de jyske og fynske landeveje.

Grotesk behandling
Denne gang gik turen de godt 115 km tilbage til Svendborg Sygehus, hvor hans syge­hus-turné et par uger tidligere var startet efter en hjerneblødning.

- Fem dage efter at være kommet tilbage til Svendborg døde min far uden at være kommet til bevidsthed. Jeg er ikke læge, men det er mit indtryk, at den groteske flytten rundt mellem sygehusene i respirator i hvert fald ikke øgede hans chancer for at overleve, siger sønnen Allan Højmark fra Ringe på Fyn.

Han har nu travlt med at arrangere begravelsen af sin far men har ønsket at fortælle om den groteske hospitals-rundtur for at sætte fokus på problemet med pladsmangel på intensiv-afdelingerne.

- Min far blev rygopereret på PrivatHospitalet Skørping i Nordjylland. Ellers havde han skullet vente halvandet år på at komme til i Odense. Efter at jeg havde hentet ham og kørt ham hjem til Ringe, virkede han omtumlet, og en vagtlæge fik ham indlagt på Svendborg Sygehus med symptomer på en hjerneblødning eller blodprop i hjernen, fortæller sønnen.

Allerede samme aften gled faderen ind i koma, og efter halvanden uge måtte han i ­respirator overføres til ­Odense Universitetshospital, fordi operationssåret i ryggen har åbnet sig.

Ikke forsvarligt
Herfra blev han så flyttet videre til Vejle og bagefter retur til Svendborg. Derved nåede den samlede transport ad landevejene i respirator at blive godt 235 km ifølge B.T.s beregninger.

- Jeg synes ikke, at det er helt forsvarligt at flytte rundt på en så kritisk syg patient på den måde. Der er jo en masse viden, som går tabt, hver gang lægerne på et nyt hospital skal til at starte forfra med at skrue på knapperne. Og alene klimaskiftene er næppe heller særlig sunde.

Da min far endelig kom tilbage til Svendborg, virkede han urolig trods sin koma. Hans rynker i panden og drejen med hovedet tydede på, at han ikke havde brudt sig om at blive kørt så meget rundt, tilføjer Allan Højmark, 37.

SE JENS CHRISTIAN HØJMARKS 235 KM. LANGE REJSE