Det bliver nu op til domstolene at tage stilling til, om pensionsselskaber kan skrue op og især ned for bonusrenten på hundredtusinder af danskeres pensioner efter forgodtbefindende, skriver Berlingske Tidende.

En kunde i Danica Pension har netop stævnet selskabet ved retten i Aalborg for at skrue ned for en del af den såkaldte bonustilskrivning med en halv procent.

Det ville kunden ikke finde sig i, da kunden mente, at selskabets kontraktlige forpligtelser ikke uden videre kunne ændres fra tid til anden.

Sagen har allerede været igennem det offentlige Ankenævnet for Forsikring, der normalt tager stilling i den slags sager. Her har man undladt at træffe en definitiv afgørelse. Det skyldes, at sagen er principiel, forklarer direktør Henning Jønsson.

- Nævnet finder, at spørgsmålet er af så principiel juridisk karakter, at det bør afgøres af domstolene, hedder det i afgørelsen.

Afgørelsen har fundet sted i en sag, der er teknisk betonet, men problemet er beslægtet med de rentenedsættelser, der i øjeblikket finder sted i pensionsselskaber som f.eks. PFA og Alm. Brand.

Afdelingschef Willy Dyhr, Forbrugerrådet, ser frem til, at der bliver taget stilling i sagen. Han er samtidig meget optaget af, hvad der kommer til at ske i sagen med PFA, hvor kundernes bonus er sat ned i den endnu ikke godkendte redningsplan.

/ritzau/