Københavns Kommune har sagt ja til ny, kæmpe milliongave.

DEBAT: HVAD SYNES DU OM MILLIONGAVEN? Tryk her eller send en mail til dit@bt.dk

Københavnernes grønne åndehul, Fælledparken, der årligt har 11 mio. besøgende, skal have et længe ventet ansigtsløft.

Renoveringen skal være klar, når den populære park til april næste år fylder 100 år.

Projektet er kun blevet muligt, fordi en ekstern sponsor pludselig har meldt sig og er parat til at lægge et trecifret millionbeløb på bordet.

Kommunens teknik- og miljøudvalg fik i sidste uge en fortrolig orientering om gaven. Og tilbuddet er givet helt uden betingelser, erfarer B.T.

På mødet blev de tilstedeværende pålagt fuldstændig tavshed, og først i dag vil borgmester Klaus Bondam afsløre navnet. Flere medlemmer af Borgerrepræsentationen er imidlertid sikre på, at sponsoren er ingen ringere end A.P. Møllerfonden, der før har skænket københavnerne et operahus, en bro over havneløbet, et nyt klokkespil til Helligåndskirken og Amaliehaven.

Pengene falder på tørt sted
Donationen betyder, at kommunen nu kan tage sin oprindelige, men skrinlagte plan fra 2005 op af mølposen. På grund af pengemangel var projektet blevet skåret ned til 20 mio. kr., og derfor falder den overraskende store gave på et meget tørt sted.

Københavnerne kan allerede nu begynde at glæde sig til en moderne fælled- og kulturpark med et amfiteater, flere caféer, en opvisningsbane med kunstgræs i stedet for grus, bedre belysning i parken, flere toiletter og bedre forhold for handicappede.

For at give plads til flere boldbaner, nedlægges Borgmester Jensens Allé mellem Østre Allé og Serridslevvej.

A.P. Møllers 'Almenfonden' har i flere år været i gavehumør.

Pengetank på 90 mia.
Den er Danmarsk største fond og rummer en velvoksen pengetank på omkring 90 mia. kr. Det var herfra Mærsk Mc-Kinney Møller hentede de 2,6 mia. kr., som det kostede at opføre Operaen. For et par måneder siden begavede 'Almenfonden' københavnerne med en bro over havneløbet til Operaen for yderligere 100 mio. kr.

Monumenterne skal sikre skibsrederens eftermæle som en danmarkshistoriens store bygherrer.

På grund af stigende indtægter fra A.P. Møller-Mærsk er man i de senere år løbet ind i et luksusproblem. For at undgå en voldsom kapitalophobning, har 'Almenfonden' været på udkig efter nye støtteværdige projekter i den helt store prisklasse.

Fonden bestyres af direktør Henrik Tvarnø. Han var i går ikke til at træffe, men fondens tidligere direktør Ove Hornby har tidligere sagt, at gaveregnen vil fortsætte.