Men han døde som 21-årig soldat i Irak - og mindes i dag af familie og venner på Christiansborgs trappe.

De ofrede ikke bare et minuts stilhed til ære for Bjarke. Det er jeg skuffet over.«

Johan Kirkmand har ikke meget til overs for det folketingsflertal, der sendte hans yngste søn Bjarke i krig i Irak. Og den pensionerede højskoleforstander forstår ikke den reaktion, der blev Bjarke til del, da han lørdag 1. oktober blev dræbt af en vejbombe i det sydlige Irak.

Tre dage senere havde Folketinget åbningsdebat.

»Jeg blev skuffet over, at de ikke mindedes Bjarke. De har sendt de unge mænd i krig på falske forudsætninger. I dag ved vi, at alle de begrundelser, som de unge troede på, og som fik dem til at tage af sted, ikke holdt. Alene derfor er flertallets reaktion skuffende,« siger Johan Kirkmand.

»Da debatten var slut, var jeg overbevist om, at vi selv måtte gøre noget. I dag ville Bjarke være fyldt 22 år, og vi vil klokken 18 markere hans fødselsdag ved en mindehøjtidlighed på Christiansborgs trappe. Vi håber, at mange møder op og er med til at gøre politikerne opmærksomme på de menneskelige omkostninger, som Danmarks deltagelse i Irak har,« siger Johan Kirkmand.

Yngst af fem
Bjarke var den yngste i en søskendeflok på fem, og ved mindehøjtideligheden i dag træder hans søskende frem.

Bjarke var ikke enig med sine forældre i synet på krigen i Irak, men familien er i dag forenet i synspunktet om, at de danske soldater er sendt til Irak på falsk grundlag.

Ved mindehøjtideligheden på Christiansborgs trappe taler sangeren Niels Hausgaard, og Per Warming synger »En sang til modet« og »Han kom ikke tilbage«, mens Pia Raug synger »Kringsatt av fiender«.

»Vi har altid haft et nært forhold til hinanden i familien. Derfor har vi også stået sammen i denne situation, og vi vil gerne mindes Bjarke på vores egen måde i dag,« siger Johan Kirkmand.

Han vil gerne gøre sit til, at de danske soldater kommer hjem fra Irak hurtigst muligt. Kirkmand føler, at han er nødt til at gøre noget for at undgå, at flere bliver dræbt, siger han.

Kæmpede for de svage
»Vi håbede til det sidste, at Bjarke ikke kom af sted. Han var kun 21 år og skulle være leder af en deling i Irak. Måske dummede han sig undervejs og blev vraget, tænkte vi. Men han dummede sig ikke. Bjarke gik ikke af vejen for at hjælpe de svage.

Han lagde sig ofte imellem, når der var slagsmål i skolegården eller på gaden. Og det var ikke altid, han slap godt fra det. Han tog til Irak for at gøre en forskel. Men for mig at se er hans død fuldstændig meningsløs,« siger Kirkmand.

Johan Kirkmand og resten af familien har modtaget mange buketter, kondolencehilsner og breve efter nyheden om Bjarkes død. Også fra fortvivlede forældre, hvis børn vil til Irak. Bjarkes skæbne har gjort indtryk på alle. I aften opfordres alle til at medbringe et stearinlys til mindehøjtideligheden.

pbo@bt.dk