Carlsberg betaler 14 mia. kr. for at købe norske Orkla ud

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Det er »Vores Øl«. Sådan lancerer Carlsberg selv sin Hof. Nu har Carlsberg også sat penge bag ordene. Carlsberg A/S har nemlig brugt 14,8 mia. kr. på at blive eneejer af Carlsberg Bryggerierne.

Pengene blev brugt til at købe den norske industrikoncern Orkla ud af bryggerierne. Orkla har siden 2001 ejet 40 pct. af Carlsbergs aktier. Det var en del af handelen, da Carlsberg fusionerede med det Orkla-ejede bryggeri Pripps Ringnes.

Rekord-handel
Købet af Orklas aktier skriver danmarkshistorie. Det er den største virksomhedshandel, der er foregået i landet.

Carlsberg A/S' ledelse forventer at købet giver bedre muligheder for at tjene penge og for at vokse. Ifølge koncernchef Nils S. Andersen vil købet sikre større gennemsigtighed for aktionærerne samt optimering af aktiver og pengestrømme.

Dermed fortæller Carlsberg A/S mellem linierne, at samarbejdet mellem Carlsberg - eller rettere storaktionæren Carlsbergfondet - og Orkla ikke fungerede.

Og at det var så dårligt, at Carlsberg A/S ville betale meget for at komme ud af det. Flere aktieanalytikere mener, at øllet er blevet købt alt for dyrt.

Mindre frihed
En af skeptikerne er Peter Falk-Sørensen fra Dansk Aktie Analyse. »Carlsberg har fået sig en pæn gæld, uden at det løser nogle af deres strategiske problemer.

Og så har det den ulempe, at deres handlefrihed og mulighed for opkøb er begrænsede,« siger Peter Falk-Sørensen

Han forudser, at Carlsbergs gæld vil trække nedad, når koncernens værdi skal fastsættes. Carlsberg dykker dybt ned på kistebunden for at finde pengene til at købe Orkla ud. Bl.a. vil Carlsbergfondet bidrage med én mia., og der vil blive tegnet nye aktier for mellem tre og 3,5 mia. kr.

Gæld på 27 mia.
Samtidig har ABN Amro, Danske Bank og JP Morgan stillet en kassekredit på op til 18 mia. kr. til rådighed. Carlsberg regner selv med at have en gæld på 27 mia. kr., når handlen er afsluttet. Ved årets afslutning regner Carlsberg med at have bragt gælden ned på »kun« 22 mia. kr.