Regnar Grasten tolker dårlige anmeldelser som tegn på succes, fordi alle hans tidligere dårligt anmeldte film har været publikumssucceser.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>I morgen indtager spilopmageren Bertram de danske biografer. Manden bag filmen »Bertram & Co.« er familiefilmenes fader Regnar Grasten. Som mange af hans tidligere projekter får filmen, der er lavet over en Bjarne Reuter bog, hug af anmelderne. Politiken skriver, at filmen overhovedet ikke er morsom, og samme holdning har B.T.s anmelder, der kalder filmen et makværk.

Regnar Grasten får dog ikke julekagerne i den gale hals over de dårlige anmeldelser.

»De er, som de plejer at være. Hver gang jeg kommer med noget nyt og folkeligt, får jeg én på hatten. Jeg oplevede det første gang i 1985, så jeg er vant til det og er blevet rimelig hårdhudet. Det generer mig ikke,« siger han, der selv tolker de dårlige anmeldelser som et tegn på succes, da alle hans tidligere dårligt anmeldte film har været publikumssucceser.

For fjollede

Anmeldernes kritiske holdning overfor Regnar Grasten mener producenten selv hænger sammen med to ting.

»Anmeldere kan ikke lide folkelighed. De vil have socialrealistiske børnefilm, og det laver jeg ikke. Hvis de ikke kan føle underholdningen, når de ser filmen, er det tomhed for dem, og det kan jeg ikke gøre noget ved,« siger han.

En del af kritikken af »Bertram & Co.« går på, at karaktererne er overkarikerede og for fjollede. Det mener Regnar Grasten er forkert.

»Filmen er lavet over Bjarne Reuter bøgerne, og hvis man læser børgerne, vil jeg ikke kalde dem nogle almindelige mennesker. Hvis vi skal være retfærdige over for bøgerne, skal det laves på den måde. Hvis ikke vi skaber den fornemmelse for fuld hammer, skuffer vi alle dem, der har læst bøgerne.«

Det er folkelighed

Mange af anmelderne har også læst bøgerne, men er stadig kritiske.

»De er dumme som snot, for de har ikke for fem øre forstand på folkelighed.«

Skuespillere som Sofie Lassen-Kahlke og Robert Hansen medvirker i samtlige nye film fra Regnar Grasten. Det ser han ikke som noget problem.

»Når de er gode, hvorfor skulle jeg så ikke bruge dem? Og så findes der ikke ret mange skuespillere i den aldersgruppe. Jeg tror ikke, at publikum bliver trætte af dem. Der var aldrig nogen, der blev trætte af Poul Reichhardt og Ib Schønberg.«

At »Bertram & Co.« skulle blive den sidste af hans film, der får kniven, tvivler han på.

»De er forudintagede og ekstra kritiske over for mig, fordi jeg ikke giver op. Jeg bliver ved med at lave film, og deres anmeldelser bliver værre og værre. Jeg kan ikke lave en familiefilm, de kan li', for jeg vil altid underholde publikum, og det kan de ikke lide,« griner producenten.

Allerede i februar og april kommer der to nye Regnar Grasten film i biograferne. »Askepop - The Movie« og »Anja efter Victor«. Tanken om endnu et anmelder-uvejr ødelægger ikke julehumøret i det grastenske hjem.