Det står som en meget voldsom tid i Louise Honorés liv. Men nu sidder hun tilbage med en faktura, som hun simpelthen ikke kan forstå.

Da hun mistede sin mor kort tid, efter også hendes far og søster var gået bort, kunne hun ikke overskue en begravelsesceremoni.

Hun skulle have en simpel løsning, og det ønske gik hun til den lokale bedemand med.

Men regningen blev ikke så simpel, som Louise Honoré havde ønsket sig.

Har du også undret dig over regningen fra en bedemand? Så kontakt os på 1929@bt.dk.

21.264 kroner blev det til.

»Jeg forstår det simpelthen ikke,« siger hun nu til B.T.

Pengene dækker over konsultation ved bedemanden, kiste, urne, transport, kremering og kirkegården, men altså ikke nogen ceremoni.

»Det kom bag på mig, at når nu der ikke skulle være en ceremoni, at jeg for eksempel stadig skulle have en polstret kiste, der er jo ikke nogen, der skal se den,« siger Louise Honoré.

Men er prisen i virkeligheden i den høje ende?

B.T. har kontaktet Begravelsesguiden, der tjekker priser på bedemænd, for at høre, om Louise Honoré har betalt for mange penge for ydelsen - eller om det her er det prisniveau, man kan forvente.

»Der er rigtig mange, der ringer til os og studser over, hvorfor priserne er høje,« fortæller Daniel Hansen, der er direktør i Begravelsesguiden.

Begravelsesguiden har udarbejdet et system, der systematisk måler landets bedemænd ud fra pris og kvalitet.

Og når man løber Louise Honorés faktura fra bedemanden igennem det system, slår den ikke særligt ud.

»Den her pris flugter meget godt med, hvor branchegennemsnittet ligger,« siger Daniel Hansen og fortsætter:

»Hvis man som pårørende- og særligt i storbyen - tager sig god tid til at undersøge markedet, kunne man godt finde et tilbud, der var omkring 3000 kroner billigere ,« siger han.

Der er mange forskellige måder at sige farvel til pårørende på, forklarer Daniel Hansen, og alle bedemænd er ikke lige gode til alle slags pakker.

»Louise kunne formentlig have fået det billigere, fordi mange bedemænd tilpasser sin pris, når der er tale om direkte kremering. Dog skal man ikke forvente at en bedemand vil afvige fra sine listepriser,« siger han.

Men en faktura, der i alt løber op på 21.264 kroner, kan føles som ekstremt mange penge, og særligt når Louise Honoré skulle have sådan en simpel service. Eller som hun selv beskriver det:

»Hun skulle jo faktisk bare direkte fra plejehjemmet til ovnen.«

Daniel Hansen forklarer de øjensynligt høje priser med, at der er cirka 55.000 begravelser årligt i Danmark, fordelt på 500 bedemænd.

»Og det er ikke et tal, der pludselig stiger, og hvor bedemændene får masser at lave,« siger Daniel Hansen.

Derfor har en gennemsnitlig bedemand i Danmark cirka to kunder om ugen, hvilket gør, at bedemændene er i skarp konkurrence med hinanden.

»For mindre bedemandsforretninger, der jo rigtig gerne vil kæmpe for at få kunder, fordi de jo er svære at få, er der en grænse for, hvor lav prisen kan være. De skal jo have mad på bordet,« siger han og fortsætter:

»Dog er der også ved nogle mindre bedemænd større fleksibilitet, da de ikke har råd til at miste kunder.«

Hvis du gerne vil have en billigere begravelse, er der særligt bedre mulighed for at »shoppe rundt«, hvis du bor i en storby, forklarer Daniel Hansen.

»Men det er jo bare ikke noget, man lige har overskud til i sådan en situation,« siger Louise Honoré.

Hør alt om Rema 1000s regnskab, og fest i supermarkedskædens butik nummer 400. Lyt med her, eller hvor end du lytter til podcast.