Den 26. april er det 20 år siden, atomkraftværket i Tjernobyl eksploderede. Og ulykken kræver stadig sine ofre.

Miljøets vagthund, Greenpeace, sagde tirsdag i en rapport, at mere end 90.000 sandsynligvis vil dø af kræft som følge af den stråling de blev udsat for i 1986, da atomkraftværket i Tjernobyl eksploderede.

Den udmelding står i diametral modsætning til en FN rapport, der har forudset, at dødstallet ville være omkring 4000.

Den 26. april 1986 eksploderede en reaktor på atomkraftværket i Tjernobyl i Ukraine i det daværende Sovjetunionen med et enormt niveau af radioaktivitet i Ukraine, det vestlige Rusland og store dele af Hviderusland til følge.

Tjernobyl-ulykken skete om natten mellem den 25. og 26. april 1986, da der blev foretaget en sikkerhedstest af kraftværkets Reaktor nr. 4. Testen var under ledelse af Alexander Akimov og Leonid Toptunov, der begge døde af radioaktiv stråling få dage efter.

Ubeboeligt område

I områder lige omkring værket er der for længst blevet affolket, men i andre områder med høj radioaktivitet bor der stadig mennesker, der dermed udsætter sig selv for stor sundhedsrisiko. I dag er hele området i cirka 100 kilometer radius omkring kraftværket erklæret for ubeboelig og livsfarlig.

I følge Greenpeace's statistik vil 270.000 tilfælde af kræft have spredt sig i regionen og 93.000 af tilfældene vil være fatale.

Dødstallet efter katastrofen er i dag 60.000, mens det totale dødstal ventes at blive omkring 140.000, siger Greenpeace.

I følge FN's rapport skyldes de mange dødsfald i området usund livsstil med for meget rygning.

- Ingen kan med sikkerhed sige, hvor mange mennesker der vil dø på grund af Tjernobyl. Men de, der fortsat taler om 4000 ofre, benægter, hvor alvorlig ulykken var, og ignorerer utallige menneskers lidelser, sagde atomekspert i den tyske Greenpeace-afdeling, Thomas Breuer, i Berlin.

pba@bt.dk